Kultura i prosvjeta 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Najbolju kemijsku reakciju proizveli čakovečki gimnazijalci

Tvrtka BASF Hrvatska i obrazovni portal chemgeneration.com ponukali su srednjoškolce iz svih dijelova zemlje da se uključe u jedno od najzanimljivijih natjecanja koje organiziraju pod nazivom Lančana reakcija. Prijavila su se 22 tima iz 18 škola, angažiralo se 160 srednjoškolaca, 24 profesora iz 14 gradova i svi su osmislili uređaje pokretane fizikalnim i kemijskim reakcijama.
Nakon mjesec i pol dana marljivog rada s uporištem u učeničkoj radoznalosti, kreativnosti i sposobnosti rješavanja problema, odluka je bila na stručnom žiriju.
Ocijenili su da je najbolja Lančana reakcija učenika drugih razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec - Borne Bilasa, Lane Hasnaš, Ive Ružić, Damjana Šinjorija i Marka Šoštarića, predvođenih mentorom Krešimirom Trojkom.
Kao pobjednici, nagradu su primili u svojoj školi, uz prigodan prikaz kemijske reakcije. Uručujući nagradu mentoru i učenicima, direktor tvrtke BASF Hrvatska Michael Nam istaknuo je da ga raduje dobar odaziv među školama, kao i ponuđena kreativna rješenja.
Mentor Krešimir Trojko zahvalio je kolegici Meliti Sambolek na pomoći koju je, kao profesorica fizike, pri osmišljavanju reakcije pružila.
- Učenici su nudili razna rješenja, od jednostavnih do fantastičnih, čime su probudili znanje iz područja fizike i kemije.
Ponekad me stvarno iznenadila njihova nesputana kreativnost. Planiranjem svakog novog koraka, imali su pregršt ideja, pa mi se činilo da bi im lančana reakcija mogla trajati beskonačno dugo, rekao je profesor Trojko.
Školi je pripalo 4.000 kuna nagrade tvrtke organizatora.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3060