Kultura i prosvjeta 18.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Nova knjiga Miroslava Gakića

U svojoj spisateljskoj praksi pisac Miroslav Gakić iz Strahoninca dosad je izdao šest knjiga. Posljednja u nizu, Narod poznaje svoje junake, predstavljena je 11. travnja u čakovečkoj Knjižnici Nikola Zrinski. Novo Gakićevo djelo pobudilo je zavidan interes ljubitelja lijepe riječi koji su odslušali Andrijanu Kos-Lajtman, Ivana Pranjića i samog autora u njihovim izlaganjima o novom izdanju te piščevom dosadašnjem radu. Tako je Andrijana istaknula parodično-satirični stil pisanja koji se provlači svim Gakićevim djelima, pa i najnovijim.
- Radi se o zborniku različitih, rekla bih, tekstova u kojem ima kratkih priča, eseja, crtica, pjesama, pa i udžbeničkog načina pisanja. Zanimljivi su upotrijebljeni pripovjedni postupci, a autor propituje granice književnog - rekla je, među ostalim, Andrijana te je pitala autora o tome kojim je čitateljima primarno namijenjena njegova knjiga. Gakićev odgovor bio je da se radi o čitateljima od 17 do 77 godina i nastavio: - U njoj ima humora, erotike, enigme i mislim da mi je to dosad daleko najuspjelije djelo. Važno mi je, kad je čitatelj uzme u ruku i pročita je, da mu se ona dopadne. No, tu uglavnom mislim na one čitatelje koji su dosad već pročitali mnogo knjiga. Ono što je najbolje u ovoj novoj knjizi su dijalozi, kojih u mojim ranijim knjigama baš i nije bilo. Nakon opširnog Andrijaninog izlaganja te predstavljanja samog autora, I. Pranjiću preostalo je još samo da veli ponešto o samom piscu. On je iznio svoje viđenje autora kao naizgled tihog čovjeka u kojem ključa vulkan. Pranjić je Gakića okarakterizirao kao intelektualnu veličinu.
- Autora kao pisca poznajem već više od 25 godina. Počeo je pisati 1984. godine, rekao je Pranjić i nastavio. - Pokrenuo je četiri školska lista, uređivao književni godišnjak Reči rieč, petnaestak brojeva časopisa Ako. Urednik je Insule, biblioteke Grada Čakovca u okviru koje su dosad izdane 32 knjige međimurskih autora ili onih vezanih uz Međimurje. Uz to je, s ovom novom, objavio šest knjiga. Time je, po meni, postao jedan od najznačajnijih djelatnika na našem kulturnom prostoru.
R. Topličanec

Izvor: 2973