Kultura i prosvjeta 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Obilježen dan učiteljskog fakulteta

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježio je svoj dan održavanjem svečane sjednice Fakultetskog vijeća u Čakovcu. Veliki broj uzvanika i gostiju govori o uživanju ugleda ovog fakulteta u akademskoj javnosti. Svjetski dan učitelja, 5. listopada neizostavno je spomenut u prigodnoj riječi dekana prof. dr. sc. Ivana Prskala, za svečanosti održane u maloj dvorani Učiteljskog fakulteta čiji odsjek u Čakovcu vodi prodekanica doc. dr. sc. Tamara Turza - Bogdan.
- Ovo je blagdan učiteljstva u kojem je naš odsjek u Čakovcu centar našeg svijeta ljubavi i žrtve prema najvrjednijem što je jedna civilizacija, jedan narod i jedno društvo imaju - djetetu. U protekloj godini, Učiteljski fakultet upisalo je preko 2.000 studenata, a promovirano je 1.777 prvostupnika i magistara primarnog obrazovanja te tri doktora znanosti. Kadrovska struktura Fakulteta svaki je dan sve povoljnija, zahvaljujući velikom broju asistenata koji već imaju doktorat znanosti i uvjete za prelazak u znanstveno nastavno zvanje. Za nas je to najveći kvalitativni iskorak od početka provedbe Bolonje - istaknuo je dekan Ivan Prskalo. Učiteljski fakultet trenutno provodi dva programa integriranog diplomskog studija za obrazovanje učitelja koji bi trebao zamijeniti jedinstveni studij s više smjerova. U tijeku je i posljednja faza ishođenja dopusnice za pedagoško, psihološko, didaktičko i metodičko obrazovanje studenata nastavničkih fakulteta i umjetničkih akademija Sveučilišta u Zagrebu, a prijelaz na ISVU sustav (informatički sustav visokih učilišta RH) završen je.
- Djelovanje knjižnice na sve tri lokacije našeg fakulteta - u Zagrebu, Petrinji i Čakovcu, zadovoljeno je s 94 posto ispunjenih zahtjeva za nabavom knjižne građe. Ostatak je u postupku realizacije. Posebno je važna vlastita izdavačka djelatnost Fakulteta koja prati potrebe studenata i nastavnika u objavi nastavnih materijala svih kategorija te Hrvatski časopis za odgoj i obrazovanje kojem je na raspolaganju 271 recenzent iz najrazličitijih područja odgoja i obrazovanja - također je, među ostalim, naglasio dekan. Govoreći o stanju objekta Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, naglasio je da je u tijeku priprema projekata za obnovu elektroinstalacija u dvorani za vježbanje i prostorijama koje su ustanovi pripale nakon etažiranja te da će na sportskoj dvorani biti promijenjeno krovište.
U prigodnom programu svečanosti nastupio je Akademski zbor pod vodstvom Senke Bašek - Šamec, prof., tamburaški orkestar te solisti Martina Šubić, Tino Jelenić, Tara Mašić, Lucija Geček i Viktorija Horvat.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3051