Kultura i prosvjeta 16.10.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

Od 2005. godine objavljeno već 40 djela

U Knjižnici „Nikola Zrinski“ u Čakovcu 15. listopada je predstavljeno novo kolo Gradske biblioteke „Insula“  što je, podsjetimo, izdavački projekt u okviru kojeg Grad Čakovec financijski podupire tiskanje djela domaćih autora.

Gradska Komisija za nakladničku djelatnost  u sastavu Miroslav Gakić (predsjednik), Mira Kermek Sredanović, Zoran Mašović i Josip Mihalković, ove je godine za objavu odabrala 3 djela - zbirku priča „Pješaci, dame i konji“ Damira Jaklina, zbirku pjesama „Zvon u kiši“ Zvonka Kovača te  roman „Lažni Čakovčanin“ Miljenka Muršića.  

 

- Kroz sve ove godine standard nam je porastao. Nismo „preplašili“ autore, ali napravio se neki filter. Tako nam se u ovom kolu javilo 9 autora, međutim njih 8 već je objavljivalo svoja djela u „Insuli“ pa je konkurencija bila pomalo zasićena. Inače imamo pravo na objavu 4 djela, no vodimo računa o kvaliteti pa smo odabrali tri - kazao je Miroslav Gakić.

 

Zbirka „Pješaci, dame i konji“ sadržava 32 kratke priče „začete“ na jednom šahovskom internetskom portalu. Autor Jaklin, i sam šahist u djelu kritički progovara o društvu i politici - sve kroz prizmu šaha. „Zvon u kiši“ Zvonka Kovača – rođenog Čakovčanina, profesora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu pak je zbirka „klasičnih“ te pjesama u prozi, dok je Muršićev „Lažni Čakovčanin“ kraći satirični roman o osobi kojoj je božji glas naredio da opiše svoj život te se ona između ostalog opisuje kao Čakovčanin, premda to nije.  

 

Uključujući spomenute, najnovije 3 knjige, u sklopu Insule, počevši od 2005. godine do sad je objavljeno njih ukupno 40.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3155