Kultura i prosvjeta 10.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

OŠ STRAHONINEC: Multilateralno partnerstvo

U okviru Comenius multilateralnog školskog partnerstva Unity trough Diversity koji se u Osnovnoj školi Strahoninec odvija već drugu godinu, potkraj 2013. godine organiziran je šesti susret partnera, ovaj put u Francuskoj. OŠ Strahoninec u Francuskoj su predstavljale učiteljice Tea Horvatić, Marina Mrazović i Tamara Vidović. Posjetile su gradove Dampierre i Basancon u kojima su domaćinima i učiteljima iz još osam drugih europskih država prezentirale radove svojih učenika na temu Famous Paintings. Naime, prethodno su njihovi učenici proučavali djela znamenitih hrvatskih slikara Ede Murtića i Ivana Rabuzina, ali su i sami slikali neka od njihovih poznatih djela.
Tijekom ovog susreta partnera u Francuskoj organizirana je izložba svih učeničkih radova. U izvrsno organiziranom programu međimurske su učiteljice, zajedno sa svojim europskim kolegicama i kolegama, bile gošće škole Groupe Scolaire Louis Pasteur u Dampierru. Kod svojih su domaćina nazočili nastavi u razrednim odjelima iz više različitih predmeta, a i same su sudjelovale u raznovrsnim radionicama. Domaćini su organizirali i večer tradicionalnih francuskih jela, uz prezentaciju isto tako tradicionalnih plesova iz ovog mjesta. Za vrijeme višednevnog boravka za sve su učitelje - goste organizirane i druge vrlo atraktivne manifestacije i ekskurzije, a sve sa svrhom da se učitelji što bolje upoznaju s francuskom kulturom i njihovim školskim obrazovnim sustavom. Tako su, primjerice, posjetile i druga mjesta i lokalitete, poput Conscil Regional i Citadelle u Besanconu, La Tour de la Pelote a Besancon, Cheese Faktory Le Suchaux, Villers le Lac i Saut du Doubs.
Novi susret školskih partnera održat će se u Belfastu, glavnom gradu Sjeverne Irske. U tom će, sedmom po redu susretu školskih partnera glavna zadaća biti prezentacija nacionalne hrane. Stoga će svi partneri koji sudjeluju u projektu odabrati namirnice koje se tradicionalno koriste, prije svega u zavičajima iz kojih dolaze, a također će prikupiti i recepte jela spravljenih od tih namirnica. I za ovu se aktivnost učenici i učitelji OŠ Strahoninec itekako već pripremaju. Primjerice, učenici koji polaze dodatnu nastavu engleskog jezika pod vodstvom su učiteljice Tamare Vidović već odabrali dva tradicionalna međimurska jela - pretepeni grah i kukuruznu zlevenku. Dakako, najprije su marljivo prikupljali recepte, ali i savjete svojih mama i baka, a potom su sve potrebne namirnice donijeli u školu i - skuhali i ispekli spomenuta jela. Naravno, i kušali majstorije svojih ruku. I grah i zlevenka u trenu su bili smazani. Zanimljivo je i to da je cjelokupnu pripremu hrane malih kuhara zabilježila i kamera školske filmske grupe koju vode učiteljica Dijana Pasarić i učitelj Mario Kanižaj. Zapravo, mali će filmaši snimljeni materijal pretvoriti u kratki film koji će također biti prikazan u Belfastu. I odabrane su recepte učenici preveli na engleski jezik i već su ih poslali budućim domaćinima u Belfast u kojem će se od svih prikupljenih recepata pripremiti kuharica pod nazivom UNITY THROUGH DIVERSITY COOK BOOK.
Boris Tomašić

Izvor: 3063