Kultura i prosvjeta 13.12.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Početna konferencija projekta „Znanje je moć“

Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec organiziralo je početnu konferenciju projekta „Znanje je moć“ u četvrtak, 11. prosinca 2014. godine u galeriji zgrade Scheier u Čakovcu. Riječ je o projektu koji je započeo 06. studenog 2014. godine, a usmjeren je smanjenju socijalne isključenosti i poboljšanju kvalitete života starijih osoba na području Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a vrijednost projekta je 120.000,00 kuna.

Projekt su predstavile predsjednica Društva Miljenka Radović mag.iur., voditeljica projekta Marija Radiković, spec.publ.adm., te predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključariček. Miljenka Radović je na početku zahvalila partnerima na projektu: Udruzi invalida Donja Stubica, Međimurskoj županiji, Centru za socijalnu skrb Čakovec i Općini Podturen te suradnicima Gradu Mursko Središće, Općini Štrigova i Općini Donji Kraljevec.

Voditeljica projekta, Marija Radiković, napomenula je da se projektom želi spriječiti zlouporaba ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, a u okviru toga provodit će se edukativne radionice na području Međimurske i Krapinsko zagorske županije. Osim toga u sjedište Društva uvest će se i uredovni dani i to dva puta tjedno, kako bi se omogućilo starijim osobama da osobno dođu u sjedište Društva gdje će im se pomoći u konkretnim osobnim problemima koji se trebaju riješiti u intimi zatvorenog prostora. Osim pravne pomoći, projektom se želi poboljšati kvaliteta života starijih osoba i u tu svrhu organizirat će se informatičke radionice, usluga prijevoza i druženje starijih osoba s mladim volonterima. Projektom se želi informirati starije osobe o pravima i obvezama, poboljšati društveni život odnosno uključiti u život zajednice čime se pridonosi smanjenju socijalne isključenost.

Predsjednik Udruge invalida Donja Stubica, Stjepan Ključariček rekao je da je i na području Krapinsko-zagorske županije vidljiva potreba za organizacijom navedenih aktivnosti, te da udruge imaju zajednički cilj, a to je između ostalog i briga za starije osobe. Na kraju konferencije, javnosti se obratila ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec, Antonija Canjuga koja je istaknula važnost upoznavanja starijih osoba s informacijama o ugovoru o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, kao i potrebi za organizacijom aktivnosti koje će im omogućiti da ostanu u svom domu u svrhu sprječavanja institucionalizacije.

 

 Predsjednica Društva:

 

Miljenka Radović mag. iur.  

Izvor: 3111