Kultura i prosvjeta 01.03.2016. 11:51. Zadnja izmjena: 01.03.2016. 12:08.

OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica

Područni odjel u Držimurcu - Strelcu nagrađen za postignuća u radu s romskim učenicima

 

Mreža podrške romskoj djeci REYN - Hrvatska najustanovom u 2015. godini proglasila je područni odjel u Držimurcu - Strelcu Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica. Kandidirala ih je Asja Korbar, koordinatorica programa, iz Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, a priznanje predanim djelatnicima daje novi zamah na mukotrpnom putu.

U obrazloženju je istaknuto da djelatnici Škole još od 2011. provode različite programe radionica za roditelje, a u težnji da bolje upoznaju sredinu u kojoj žive njihovi učenici tim iz PŠ-a Držimurec - Strelec 2014. samostalno i samoinicijativno provodi istraživanje o razini pismenosti roditelja. Cilj im je bio pravovremena podrška odraslim članovima obitelji učenika putem programa opismenjavanja. Predlagač, kao i tim koji je odlučivao o dobitnicima - suglasni su: mali, predani prosvjetni tim iz Držimurca - Strelca odrađuje veliku misiju, pri čemu im je dijete u centru.

Povodom priznanja o naporima i težnjama djelatnika, govori ravnateljica OŠ T. Goričanca Đurđa Horvat, prof.

- Priznanje koje smo dobili samo je dodatan vjetar u leđa i podstrek. Izuzetno smo ponosni na priznanje tim više što su nas drugi predložili i odabrali svojim tajnim glasovanjem među 9 nominiranih Reyn ustanova. Područnu školu unatrag nekoliko godina pohađaju samo djeca romske nacionalnosti što pred zaposlenike, a posebno učitelje, postavlja dodatne izazove u odabiru kvalitetnog pristupa u poučavanju. O obrazovanju romske djece danas se puno raspravlja i moramo imati na umu da je kvalitetno obrazovanje jedini način kojim se može poboljšati njihov položaj u obrazovnom sustavu, ali i društvu. Možemo se pohvaliti da u područnoj školi više nemamo nepolaznika i da danas djeca redovito i rado dolaze u školu, što dovoljno govori o naporu i pozitivnim promjenama u kvaliteti rada učitelja. Sve veći broj romske djece iz Piškorovca uspješno završava osnovnu školu i nastavlja svoje obrazovanje u srednjoj školi.  Ako mi kao škola tome doprinosimo, vrlo smo ponosni na rezultate.

Ove godine imamo i prvu studenticu romske nacionalnosti koja je završila našu osnovnu školu, kaže ravnateljica Đ. Horvat, a opširniji tekst je objavljen u tiskanom izdanju lista Međimurje od 29. veljače.