Kultura i prosvjeta 10.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

Ponovno niz "poslastica" za zaljubljenike u jazz

 

 

U četvrtak, 19. i petak, 20. studenog u čakovečkom Centru za kulturu bit će održan 21. Jazz fair – već nadaleko poznati i renomirani festival jazz glazbe. Program ovogodišnjeg festivala na konferenciji za novinare predstavili su ravnatelja CZK-a Ladislav Varga i stručna suradnica u spomenutoj ustanovi Helga Lajtman.

 

Prve večeri, od 20 sati nastupit će Jim Rotondi, jedan od vodećih trubača u SAD-u i jedan od, kako je napomenuo Varga – trenutno 5 najboljih trubača na svijetu.

 

-Nakon 20 godina djelovanja na njujorškoj jazz sceni i sviranja sa svjetskim legandama kao što su Ray Charles i Lionel Hamtpon, Rotondi danas živi i radi u Grazu gdje predaje na Jazz akademiji, a koncertira diljem Europe. Iste večeri koncert će održati i Mayer Matyas trio koji čine Gayer Matyas mladi pijanist iz Nagykanizse koji je završio akademiju u Grazu, zatim Matias Hofecker iz Austrije na kontrabasu i Oleg Markov iz Ukrajine na bubnjevima kao i slovački Fats jazz band – deveteročlani orkestar koji svira originalni swing s virtuoznim pijanistom, izvrsnim instrumentalistima i šarmantnom pjevačicom. U petak slijedi nastup Marko Ramljak benda. Ramljak je poznati hrvatski jazz-fusion violinist, višestruki dobitnik strukovne nagrade Hrvatske glazbene unije te dugogodišnji suradnik Zlatana Stipišića Gibonnija kao i drugih poznatih glazbenika poput Matije Dedića, Elvisa Stanića, Vlatka Stefanovskog, Seanna Cannona iz The Dublinersa. Izdao je i 3 samostalna albuma, a uz Ramljaka će nastupiti iBranimir Gazdik (bubnjevi), Luka Veselinović (bas gitara), Maasej Kovačević (klavijature), Lenart Krečič (saksofon) i Hrvoje Rupčić (perkusije).

 

Ovogodišnji Jazz fair završit će koncertom ansambla Acoustic project kojeg najvećim dijelom čine članovi Zagrebačke filharmonije Dani Bošnjak (flauta), Branko Mihanović (oboa), Mario Čopor (klavir), Stanislav Muškinja (bubnjevi), Martina Sačer i David Albanese (violina), Aleksandar Jakopanec (viola), Jasen Chelfi(violončelo) i Dubravko Palanović (kontrabas).  Predvodi ih upravo Palanović koji je i skladatelj, a nude jedinstvene glazbene izazove – sviraju klasičnu glazbu, jazz, argentinski tango, orijentalne melodije, kazao je Varga podsjetivši na podatak da je u proteklih 20 godina na čakovečkom jazz festivalu nastupilo više od 90 solista i sastava iz 22 zemlje svijeta. Recimo i da je cijena dnevne ulaznice 40, a za oba dana – 50 kuna. (VK)

Izvor: 3159