Kultura i prosvjeta 07.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Predstavljena knjiga Franje Cimermana

U dvorani Obrtničke komore u Čakovcu predstavljena je četvrta knjiga Franje Cimermana Zdelavaja. Ovom poduzetniku iz Nedelišća pisana je riječ velika strast, što je za promocije potvrdio i recenzent knjige prof. dr. sc. Đuro Blažeka.
- Prava je šteta što Franjo Cimerman nije studirao hrvatski jezik i književnost. Iz njegovih knjiga izvire bogata riznica međimurske kajkavštine, rekao je, među ostalim, profesor Blažeka, dodajući da rimovani dijelovi Zdelavaja bivaju samostalna cjelina za izvođenje.
Tekst između tvrdih korica podijeljen u dva dijela - Cekarijada i Aldomaš, prilagođen je za kazališnu interpretaciju, i to je vidljivo čim se prolistaju prve stranice. Publici su to dočarale glumice grupe Sarkas Ksenija Mesarić, Julijana Kočila i Ivana Tkalec u dijalozima kakve i sami povremeno vodimo na temu prehrane i zdravlja. Svakodnevicu sela iz izdvojenih je tekstova knjige na kajkavštini interpretirao Marijan Belčić, a iz pogovora knjizi Vladimir Mesarić za publiku je izdvojio nekoliko riječi, zaključivši:
- Autoru želim mnogo mira i vremena za nova, slična djela. Sve ostalo on ima.
- Ako trebate nešto naglas pročitati na izvornoj kajkavštini, pozovite Marijana Belčića. Zahvaljujem svima koji su upotpunili ovo predstavljanje knjige, prijatelju Vladimiru Mesariću, sinu na grafičkom oblikovanju, članicama grupe Sarkas, bio je koncizan Franjo Cimerman, preporučivši publici da Zdelavaja učine dijelom svoje privatne biblioteke.
Program predstavljanja knjige ležerno je i duhovito vodio Ivan Goričanec, a ugodnom glazbom publiku je dočekao Matija Koštarić. Župan Matija Posavec istaknuo je važnost knjige putem prizme jezikoslovlja i potrebe da je čitaju mlađe generacije.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 3071