Kultura i prosvjeta 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Predstavljena knjiga "Žaba, kača, kuščar"

Udruga Platana iz Nedelišća potaknula je izdavanje jedinstvene knjige u našoj županiji naslovljene Žaba, kača, kuščar.
U izdanju Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda, na 72 stranice u boji govori se o vrstama vodozemaca i gmazova za koje je znanstvenim istraživanjima tijekom 2010. godine utvrđeno da obitavaju na staništima u Međimurju.
Autori knjige su vrsni stručnjaci za vodozemce i gmazove, za herpetofaunu, dr. sc. Biljana Janev Hutinec, dr. sc. Olga Jovanović te magistri biologije Goran Šafarek i Sara Janković.
Tekstovima i fotografijama obradili su 19 vrsta više ili manje poznatih vodozemaca i gmazova koji se pojavljuju u Međimurju. Mihaela Mesarić, kao urednica knjige, i Josip Ceilinger, u ime udruge Platana, ističu kako ova publikacija “prenosi svojevrsnu zaokruženu priču i ujedno predstavlja putokaz ka daljnjim projektima na očuvanju bioraznolikosti Međimurja”.
U istim koricama knjige objavljeni su i rezultati projekta zaštite žaba na prometnicama u Općini Nedelišće koji je proveden tijekom ove godine. Projekt zaštite žaba omogućili su Općina Nedelišće i Županijska uprava za ceste, dok je ustanova Međimurska priroda odradila urednički i nakladnički posao knjige. Edukaciju na terenu ovim su projektom prošli i učenici iz triju osnovnih škola - iz Macinca, Nedelišća i Gornjeg Mihaljevca, što je dodatna vrijednost projekta.
Predstavljanje knjige održano je u maloj dvorani Mesapa u Nedelišću, uz prisustvo brojnih sudionika projekta zaštite žaba na prometnicama Općine Nedelišće.
Naglašeno je kako će se i iduće godine, u okvirima financijskih mogućnosti, ovakav projekt provesti i na drugim lokacijama u Međimurju na kojima je uočeno povećano stradavanje herpetofaune tijekom proljetne migracije iz šume prema vodenim staništima.
A. Ličanin

Izvor: 3058