Kultura i prosvjeta 18.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Preloški osnovci uskoro u jednosmjenskoj nastavi

Konferencijom za novinare u Osnovnoj školi Prelog županijsko i gradsko vodstvo Preloga predstavili su investicijska ulaganja u školske objekte na području cijelog Međimurja. Župan Matija Posavec ističe da će ukupna vrijednost investicija dostići iznos od 6,5 milijuna kuna. Od toga, 563 tisuće kuna pristigle su s naslova kandidatura na natječajima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Čak petnaest škola kreće u manje građevinske radove čija će vrijednost doseći 585 tisuća kuna, a pola milijuna kuna rezervirano je za dovršenje izgradnje sportske dvorane Osnovne škole I. G. Kovačić u Pleškovcu. Pa ipak, u fokusu je vijest da će učenici Osnovne škole Prelog nastavu uskoro polaziti u jednoj smjeni.

- Izrađen je projekat koji će u prvoj fazi osigurati rješavanje pitanja za drugi razred, ali roh-bau sistemom. Županija će za to osigurati 600 tisuća kuna, a drago nam je da će i Grad Prelog, koji nije osnivač Škole i nema tu obvezu, ipak pomoći velikim iznosom. 

Time će se osigurati osnovni uvjeti za provođenje jednosmjenske nastave u Prelogu. Bude li sve u redu, iduće godine nastavljamo s rekonstrukcijom drugog atrija i stavljanjem u funkciju i najmanjeg dijela ove zgrade, čime će učenici u Prelogu imati izuzetan prostor, rekao je na konferenciji župan M. Posavec.

Gradonačelnik Preloga Ljubo Kolarek ističe da će Grad osigurati 250 tisuća kuna za radove, a već je platio i 80 tisuća kuna vrijedan projekt rekonstrukcije. Uredit će se dvije učionice u atriju i još četiri nove učionice u prizemlju i na katu u drugoj fazi radova.

- Ovo je dobra suradnja, a Grad će se zadužiti kako bi učenici što prije krenuli na jednosmjensku nastavu. Produženi boravak djece u školi idealno je rješenje. Prelog je gospodarski intenzivan grad i to će biti dobro za funkcioniranje ovdašnjih obitelji jer one su naš najvažniji stup, istaknuo je preloški gradonačelnik Lj. Kolarek.

Ravnateljica Škole Nina Lesinger ističe da će rad u jednoj smjeni djeci uvelike olakšati svladavanje školskih obveza.

- Djeca danas imaju veliki broj izvannastavnih aktivnosti, i to preko svake granice, a ovo će i njima i roditeljima pojednostaviti obiteljski život i obveze. Treba nam jedna smjena, drago nam je što Grad i Županija poznaju materiju i razumiju naše potrebe. Rekonstrukcija će donijeti i druga poboljšanja, energetska, a to je posebno važno, rekla je, među ostalim, N. Lesinger pred novinarima.

Nova faza i u 

Gimnaziji

Uskoro počinje i treća faza radova na dogradnji čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog. U prvoj je dograđeno novo krilo i dijelom rekonstruirana postojeća zgrada, sklopljen je ugovor za nabavu namještaja i opreme, a sada kreću radovi na daljnjoj rekonstrukciji zgrade. Projekt je ukupno vrijedan 1,937.000 kuna.

- Imamo još prioriteta, poput nastavka izgradnje sportske dvorane za OŠ Orehovica, nakon šest godina stajanja projekta. Novi su nam projekti dvorana u Strahonincu i Svetoj Mariji, istaknuo je župan. 

U nizu radova su i izmjene krovišta, vanjske stolarije na objektima, uređenja fasada. 

Besplatni 

udžbenici su želja

Na novinarsko pitanje o mogućnosti uvođenja besplatnih udžbenika za sve učenike na području Županije, župan je odgovorio kako za to postoji želja, ali još uvijek nema financijskog potencijala.

- Bavili smo se tom idejom, ali i dalje radimo na saniranju proračunskog minusa, i to sada ne možemo realizirati. Ozbiljno se bavimo smanjivanjem dugova, moramo riješiti još neke otvorene obveze i onda ćemo za školsku godinu 2015./2016. iznova razmatrati pitanje besplatnih udžbenika, za što nam treba 5 milijuna kuna. 

No, našim učenicima ipak omogućujemo nadstandard, a on dolazi u obliku besplatnog prijevoza. To ostaje naša obveza i u idućoj školskoj godini. Na razini kalendarske godine, to je obveza od 2 milijuna kuna, rekao je Matija Posavec.

Uključio se i gradonačelnik Ljubo Kolarek, najavljujući da će pomoći nabavu školske literature na osnovi socijalne komponente.

- Sufinancirat ćemo socijalno najuogroženije učenike tako da rebalansom osiguramo novac za to. Sufinancirat ćemo kupnju knjiga u različitim omjerima, od 30 do 100 posto, rekao je prvi čovjek Preloga.

Aleksandra Ličanin

Izvor: 3090