Kultura i prosvjeta 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Previše frizera, a premalo zidara

Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Čakovec, međimurskim obrazovnim ustanovama te Međimurskoj županiji i gradovima uputio je preporuku za obrazovnu upisnu politiku u 2014. godini za Međimursku županiju. Područni ured Čakovec izradio je preporuku na osnovi više kriterija - analiza i prema prognozama potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, anketnom izjašnjavanju poslodavaca o potrebnom profilu radne snage, planovima razvoja na lokalnoj razini, podacima o upisanim učenicima i studentima u pojedine obrazovne programe... Zavod za zapošljavanje na taj je način dobio zanimljivu sliku o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima na području Međimurja.

Šanse za posao

Prema preporuci, naše bi srednje škole trebale povećati broj upisanih i stipendiranih učenika u trogodišnjim programima za zanimanja tesar, zidar, bravar, armirač, konobar, tokar, limar, autolakirer, obućar, mesar, pekar, krojač i dimnjačar. U četverogodišnjem srednjoškolskom programu poželjno bi bilo povećati broj upisnih mjesta za medicinske setre i obućarske tehničare. Također bi trebalo povećati broj upisanih na stručnim studijima strojarstvo, radni terapeut i obućarska tehnologija (nijedan od ovih studija nije dostupan u Međimurju) te na sveučilišnim studijima medicina, strojarstvo, elektrotehnika, građevinarstvo, računarstvo, matematika, fizika, anglistika, germanistika, farmacija, logopedija i psihologija. To su kadrovi za kojima postoji potreba na tržištu radne snage.

Teže do stipendije i posla

Obrazovni programi u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika i studenata su za zanimanja cvjećar, frizer, pismoslikar, automehaničar i strojobravar u trogodišnjem srednjoškolskom programu. U četverogodišnjem programu “višak” je tehničara cestovnog prometa, tehničara za logistiku i špediciju, upravnih referenata, ekonomista, hotelijersko-turističkih tehničara, turističko-hotelijerskih komercijalista, računalnih, poljoprivrednih, medijskih i arhitektonskih tehničara te učenika u usmjerenjima likovne umjetnosti i dizajna. Stručni studiji ekonomije te menadžmenta turizma i sporta također bi trebali upisivati manje studenata. Budući da ih je “viška”, manja upisna kvota preporuča se i za sveučilišni studij ekonomije i učiteljski studij. Od sveučilišnih studija, u Međimurju je moguć samo učiteljski studij na Učiteljskom fakultetu (Odsjek Čakovec), a od stručnih studija Menadžment turizma i sporta na Međimurskom veleučilištu.
V.Trstenjak

Izvor: 3069