Kultura i prosvjeta 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Prijatelji iz Brežica u gostima

U sportskoj dvorani Osnovne škole Nedelišće 5. listopada održan je koncert Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Brežice i Tamburaškog orkestra KUD-a Oton Župančič iz Artiča čiji je domaćin bio nedelišćanski Pjevački zbor Josip Vrhovski.
Publika je ispunila gledalište, imajući uistinu što čuti. Osim bogatog repertoara, gosti iz Slovenije priuštili su gledateljima dojmljivu izvedbu koja će zacijelo ostati u sjećanjima još dugo vremena.
Pjevači brežičkog zbora otpjevali su osam skladbi, a potom je tamburaški orkestar izveo svoj dio repertoara, da bi sve okrunili zajedničkom izvedbom triju skladbi.
Vrhunac koncerta bio je trenutak u kojem su se zboraši Josipa Vrhovskog pridružili izvođačima na pozornici te izveli Archadeltovu Santa Mariju, Oko jedne hiže navek tiči lete Arsena Dedića i Hej, tambura Ivice Križanića.
U svakoj od ove tri skladbe promijenili su se i dirigenti, pa su se tako pred zborovima i orkestrom izmijenili Elizabeta Križanić, Dragutin Križanić i Branimir Magdalenić.
Dugogodišnje prijateljstvo dvaju zborova ponajviše valja zahvaliti posredovanju Elizabete Križanić, rođene Međimurke koja živi i radi u Brežicama, Branimiru Magdaleniću i Valentinu Novaku koji predsjeda Zborom Josip Vrhovski. Istomišljenike je spojila glazba, a prijateljstvo se gradilo i gradi, pa će zajedničkih nastupa i gostovanja biti još.
Najavili su to i domaćini i gosti razmjenjujući potkraj koncerta poklone i riječi zahvale.
A. Ličanin

Izvor: 3051