Kultura i prosvjeta 18.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Projekt Građanin - 1. međužupanijska smotra

Treća osnovna škola Čakovec i Gospodarska škola Čakovec bili su organizatori prve Međužupanijske smotre projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja - Projekt građanin. Smotri održanoj u Srednjoj školi Čakovec odazvali su se školarci iz Međimurske i Varaždinske županije, a uvod je dat u glazbenom i scenskom programu osnovaca i polaznika SŠ-a Čakovec.
Predstavljanje projekata učenika sastojalo se od izlaganja o biti i cilju teme/problema koji su istražili, predlaganja mogućih rješenja, plana djelovanja u zajednici i vrednovanja ostvarenih rezultata. Teme su bile vrlo zanimljive, aktualne i mudro odabrane. Projekt građanin je u kategoriji razredne nastave na Smotri okupio učenike OŠ Prelog s projektom Biciklom do zdravlja (voditeljica Branka Podgorelec), OŠ Orehovica - PŠ Podbrest u projektu Knjiga nadohvat ruke (Senija Zadravec-Kermek). Učenici VI. OŠ Varaždin predstavili su se s dva projekta: Lipa po lipa - kuna, bez računa se ne računa (voditeljica Rosana Štrocinger) te Varaždin - grad cvijeća (Petra Lončarić Časar i Petra Kanešić), dok su učenici III. OŠ Čakovec govorili o projektu Učenički školski ormarići (voditelji Zdenka Novak i Aleksandar Bartolić).
Učenici viših razreda došli su iz sedam škola. OŠ Donja Dubrava predstavila se s projektom Dobravski ljuk (voditeljica Renata Heric), a VI. OŠ Varaždin s projektom Konzervansi u prehrambenim proizvodima (Bojana Perko, Alenka Bađun i Mihaela Vrbnjak Grđan). OŠ V. Nazor Pribislavec imala je projekt (Ne)čisti računi (Aleksandra Đurić), OŠ Belica Pokreni i promijeni (Silvija Micek i Lidija Hertarić), OŠ Petrijanec Različitost je izazov, upoznajmo se (Kristina Čačić). Projekt iz područja kulturne baštine osmislili su učenici III. OŠ Čakovec - Ruža međimurska (voditelji Tihana Preksavec, Tomica Hlapčić i Dražen Ružić), dok su učenici I. OŠ Čakovec imali projekt #codeEU (Ivana Ružić).
Jedina srednja škola na Smotri bila je Gospodarska škola Čakovec s projektom DA znanju, DA životu učenika drugih i trećih razreda, s voditeljicom Patricijom Topolnjak.
Uspješno predstavljanje projekata potvrdilo je Povjerenstvo koje je uz pohvale i pitanja učenike potaknulo na daljnje sudjelovanje u Projektu građanin.
U dva povjerenstva članovi su bili Darko Radanović i Igor Mesarić (predstavnici lokalne zajednice), Aleksandra Ličanin (predstavnica medija) te predstavnice škola Varaždinske i Međimurske županije Aleksandra Oreški, Štefanija Mustač i Tihana Preksavec.
Sudionici Smotre ovih će dana biti obaviješteni o tome tko će sudjelovati na Državnoj smotri koja će 19. svibnja biti održana u Zagrebu. O tome odlučuje Državno povjerenstvo. (l)

Izvor: 3077