Kultura i prosvjeta 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Prozni prvijenac Čakovčanke Tanje Novak

U Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec u srijedu, 22. siječnja priređena je promocija knjige Muzej Majka – zbirke pripovijedaka čakovečke autorice Tanje Novak koja je ove godine objavljena u okviru gradske biblioteke Insula. Tanja Novak rođena je u Čakovcu, diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao asistent u nastavi u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec te kao dramaturginja Kazališne družine Pinklec. Dosad je napisala i dramu Kućni posjet s kojom je 2012. godine ušla u finale Nagrade za dramsko djelo Marin Držić Ministarstva kulture.
Govoreći o zbirci, Novak kaže da je riječ o pričama koje je pisala u određenom razdoblju svog života te su se one na kraju po tematici, atmosferi i nekim drugim elementima sjajno kao zbirka uklopile u cjelinu. Naslovna pripovijetka Muzej Majka govori o djevojčici koja u dobi od 8 godina doživi traumu jer joj majka počini samoubojstvo. Majčina soba zatim postane muzej i ona retrospektivno već u djevojačkoj dobi prepričava događaje koji su uslijedili:
- Muzej sam zapravo uzela kao metaforu nekog hermetičkog, unutarnjeg svijeta i pokušaje da se iz tog izađe, pojašnjava Novak.
RAĐANJE NOVIH DJELA
Kad je riječ o planovima, ističe da trenutno piše zbirku poezije, no, priprema i roman.
- Pisanje mi je oduvijek bila preokupacija, dio mene. Mislim da će se to u predstojećem razdoblju samo intenzivirati i uslijedit će nova djela, najavljuje.
- Ovakvu knjigu još nismo imali. Tematski je vrlo svježa, stilski jako dobro, vješto i zrelo napisana, premda se radi o prvom proznom radu autorice. Vrijeme radnje je sadašnjost, a lokacije u kojima se odvija obuhvaćaju mjesta od Štrigove, preko Londona, do Tajlanda. Zbirka je na trenutke i zahtjevna, ali ne i prezahtjevna. To smatram dobrim jer svaka „pametna“ knjiga mora nešto zahtijevati od čitatelja. I prve recenzije vrlo su povoljne, pa mislim da će djelo imati velik odjek i izvan našega kraja, rekao je na predstavljanju urednik biblioteke Insula Miroslav Gakić. Na Muzej Majku u proteklom se razdoblju osvrnula i književna kritičarka Andrijana Kos Lajtman koja, uz ostalo, navodi da “priče Tanje Novak nisu svakidašnje, kako po svojoj tematici, tako i po načinu prezentacije”.
Poznati hrvatski književnik Veljko Barbieri ističe da “po zrelosti i literarnoj tematici djelo nije prvijenac te da je riječ o izuzetnoj knjizi u recentnoj domaćoj produkciji”.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3068