Kultura i prosvjeta 10.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Prvi elektronički upisi u srednje škole

U četvrtak, 26. lipnja započele su prijave za upis u srednje škole. Po prvi put se ne odvijaju “uživo”, već elektroničkim putem - na internetskoj adresi www.upisi.hr. Učenicima koji kod kuće nemaju pristup internetu osnovne su škole bile dužne omogućiti da se koriste njihovim računalima, no, i srednje su škole svoja vrata otvorile za istu uslugu. Prijave su završile u nedjelju, 29. lipnja, a 4. srpnja provedeni su dodatni ispiti i provjere. Nakon roka za prigovore (7. srpnja), 8. srpnja započelo je zaključivanje odabranih obrazovnih programa i ispisivanje prijavnice. Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica i brisanje s lista kandidata je 10. srpnja, a konačne ljestvice bit će objavljene 11. srpnja. Dokumentaciju za upis valja dostaviti u srednje škole između 14. i 18. srpnja.

Sedam srednjih škola u Međimurju ima prostora za upis 1.232 učenika u 54 razredna odjeljenja. Najveća srednja škola u Međimurju, Tehnička škola Čakovec upisuje 228 učenika u 10 odjeljenja. Smjerovi su: CNC operateri, elektrotehničari, strojarski računalni tehničari, tehničari za mehatroniku i računalstvo, tehnička gimnazija, autoelektričari, elektroinstalateri i elektromehaničari, automehaničari, bravari, strojobravari, tokari te pomoćni autolimari i bravari.

S obzirom da je škola strukovna, isto kao i Gospodarska i Graditeljska škola, njezini učenici imaju obvezu polaženja prakse u obrtima i poduzećima, pa ravnatelj Dražen Blažeka naglašava kako je dokumentacija potrebna za upis od velike važnosti.

- Posebno je zbunjujuće to oko dokumentacije za trogodišnje obrazovne programe, pa djeca i roditelji nisu sigurni što od papira moraju donijeti. Mi smo na raspolaganju za svu potrebnu pomoć i savjet. Dovoljno je vremena da se sve prikupi i da se djeca upišu, samo nek se obrate, kaže Dražen Blažeka.

Srednja škola Čakovec nudi tri smjera: fizioterapeutski tehničar, medicinska sestra/tehničar i opća gimnazija, a može upisati 108 učenika u 4 razreda. Ekonomska i trgovačka škola nudi smjerove administratora (prilagođeni program), ekonomista, ekonomske gimnazije, hotelijersko-turističkog tehničara, prodavača, komercijalista i upravnog referenta  za 178 učenika u 8 razrednih odjela.

Gimnazija Josipa Slavenskog upisuje opći smjer, jezični i prirodoslovno-matematički, s ukupno 168 učenika u sedam odjeljenja. Gospodarska škola upisuje 190 učenika u osam razreda za poljoprivredne tehničare, tehničare cestovnog prometa, tehničare logistike i špedicije, vozače motornih vozila, krojače, obućare, pismoslikare, cvjećare, vrtlare, frizere, kozmetičare, pedikere te pomoćne cvjećare i krojače.

Graditeljska škola upisuje 10 razreda, tj., 206 učenika za  arhitektonske tehničare, geodetske i građevinske tehničare, likovnu umjetnost i dizajn, pomoćne podopolagače, pomoćne soboslikare i ličioce, medijske tehničare, WEB dizajnere, instalatere grijanja i klime, soboslikare, stolare, keramičare, rukovatelje samohodnim građevinskim strojevima, montere suhe gradnje, zidare i tesare.

Srednja škola Prelog upisuje 154 učenika u 7 razreda: ekonomiste, kuhare, opću gimnaziju, pomoćne kuhare i slastičare, turističko-hotelijerske komercijaliste, konobare, slastičare, mesare i pekare.

Mjesta slobodna za jesenski rok bit će objavljena 23. srpnja.

Aleksandra Ličanin

Izvor: 3089