Kultura i prosvjeta 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Rezultati produženog boravka romskih učenika

Sonja Tošić-Grlač iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije autorica je i voditeljica projekta Produženog boravka za učenike romske nacionalne manjine čiji su rezultati predstavljeni u Čakovcu 27. lipnja. Partner projekta vrijednog 178 tisuća eura je Roma Education Fund. Doprinos EU-a je 144 tisuće eura.

Provedba u tri osnovne škole - Mala Subotica (PŠ Držimurec-Strelec), Macinec i Kotoriba koncentrirala se na učenike prvih i drugih razreda, a započela je 4. studenoga 2013. i završila 21. lipnja. U Macincu je program produženog boravka pohađalo 90 romskih učenika, u Kotoribi 32, Držimurcu-Strelcu 74. Na svim je adresama postignut značajan napredak kod učenika koji su poboljšali znanje hrvatskog jezika, a broj ponavljača smanjio se.

Uz znatan napredak djece, valja reći da su u školi dobili dodatan obrok i svu potrebnu pomoć oko učenja i pisanja domaćih zadaća. Istovremeno, na roditeljskim sastancima iskristalizirala se potreba za organiziranjem opismenjavanja. Naime, velika većina roditelja je nepismena i svojoj djeci ni na koji način ne mogu pomoći u učenju i pripremi za novi školski dan.

- Putem projekta zaposlilo se 7 učiteljica na pola radnog vremena i jedna na puno. Završena je i četvrta godina projekta predškole za male Rome u školama Orehovica, Pribislavec, Macinec, Kotoriba i Mala Subotica. Svim naporima koje ulažemo želimo pomoći romskoj djeci u integraciji, zaključila je autorica projekta Sonja Tošić Grlač.

A. Ličanin

Izvor: 3088