Kultura i prosvjeta 28.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

ŠENKOVEC: Humana ideja

U Osnovnoj školi Petar Zrinski Šenkovec 31. listopada provedena je integrirana nastava na temu Ja građanin. Učenicima nižih razreda matične škole pridružili su se i učenici područnih odjela iz Mačkovca i Žiškovca. Rani dan započeli su projekcijom filma o djetetu koje ima Downov sindrom. Nakon odgledanog filma, organizirali su se po učionicama kako bi izrađivali razne ukrasne predmete. Pod stručnim vodstvom učiteljica, u malim dječjim rukama nastajale su raznolike božićne čestitke, magneti s raznim motivima, svijećnjaci, anđeli i brojni drugi kreativni uradci. Prijedlog učiteljica razredne nastave bio je da se izrađeni predmeti doniraju Udruzi za sindrom Down Međimurske županije, kao prilog za izgradnju rehabilitacijskog centra za djecu s poteškoćama u razvoju, no, odlučeno je da se dječje rukotvorine prodaju te prikupljen novac donira spomenutoj udruzi.
Naša škola ima sluha za tu tematiku jer ima 19 učenika s rješenjima za rad po prilagođenom planu i programu zbog teškoća u razvoju, a među njima su dvije djevojčice s Downovim sindromom. Ovim integriranim danom i humanim ciljem koji se njime prožimao želja je bila senzibilizirati učenike za prepoznavanje i prihvaćanje različitosti kod osoba u njihovoj okolini.U drugoj smjeni učenici predmetne nastave u okviru radionica obrađivali su različite teme. Tako su učenici petih razreda razgovarali o toleranciji i humanitarnim vrijednostima, šesti razredi o ljudskim pravima i bontonu, sedmi o demokraciji i programu zbrinjavanja kemijskog otpada, a osmi razredi o ravnopravnosti spolova.
Nakon tri sata rada u radionicama, učenici su u dvorani Škole imali priliku prezentirati svoje uratke, a program je završen parlaonicom na temu Jesu li žene i muškarci danas ravnopravni? koju su pripremili učenici osmih razreda.
Martina Subotić

Izvor: 3057