Kultura i prosvjeta 25.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Sjajni uspjesi Međimuraca

U Primoštenu je održano 56. državno natjecanje mladih tehničara i 2. smotra mladih poduzetnika. Na natjecanju se okupilo više od 500 sudionika, od kojih je bilo 257 natjecatelja mladih tehničara i 14 mladih poduzetnika, ukupno 271 učenik. Međimursku županiju predstavljalo je 15 učenika.
Najuspješniji i ujedno pobjednik 2. smotre mladih poduzetnika Hrvatske na temu „Izrada igračke“ je Tomislav Belović, 7. razred, II. OŠ Čakovec, koji je svoj rad „Quadrocopter“ izradio u Modelarskoj sekciji Aerokluba Čakovec, uz pomoć mentora Leonarda Belovića.
Drugo mjesto među 28 učenika u području „Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina (5. - 8. razred)“ osvojio je Aleksandar Žužul, 7. raz. iz OŠ Ivanovec, mentor Željko Medved. U tom je području Viktorija Stanko, 8. raz. iz OŠ Goričan, mentorica Katica Mikulaj Ovčarić zauzela jedanaesto mjesto. Tomislav je za nagradu dobio sudjelovanje na desetodnevnoj Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti, a Aleksandar u maloj petodnevnoj Proljetnoj školi.
Bruno Horvat, učenik 6. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, mentorica Renata Kerovec, dijeli treće mjesto u području “Graditeljstvo”, a Lidija Janković učenica petog razreda iz OŠ Sveta Marija, mentorica Nevenka Reif, je u području “Maketarstvo i modelarstvo” bila peta. Učenici sedmih razreda natjecali su se u području „Obrada materijala“ u kojem Mihael Kolarić iz OŠ Hodošan, mentor Kristijan Ovčarić, dijeli osmo mjesto, a Patrik Blažeković iz OŠ Prelog, mentor Milan Zvonar, u području „Strojarske konstrukcije“ trinaesto mjesto. Među osmašima u području „Elektrotehnika“, Luka Meštrić iz OŠ Strahoninec, mentorica Katica Mikulaj Ovčarić zauzeo je peto, a Miho Hren iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, Sveti Juraj na Bregu, mentorica Renata Kerovec, deveto mjesto.
U području „Robotika“ David Grabant iz OŠ Prelog, mentor Milan Zvonar, bio je devetnaesti, a u „Elektronici“ Fabijan Benc iz OŠ Mursko Središće, mentor Sanjin Tomšić, dvadeset prvi.
U području „Fotografija“ Stjepan Petković, učenik 6. razreda iz OŠ Ivanovec i član Fotokino kluba Ivanovec, mentori Željko Medved i Radovan Petković, zauzeo je trinaesto mjesto.
U novom području natjecanja „Orijentacija i komunikacija“ za učenike od 5. - 8. razreda, Ena Šardi, 6. raz. OŠ Mursko Središće i članica Radiokluba Međimurje, mentori Sanjin Tomšić iz škole te Jelena Tuksar i Vladimir Vinko iz Radiokluba, osvojila je 6. mjesto, a Mirna Rodić, 8. raz. iz OŠ Štrigova, mentori Jelena Tuksar i Vladimir Vinko 7. mjesto.
U najzahtjevnijem području natjecanja „Robotsko spašavanje žrtve“ Noa Jalšovec iz II.OŠ Čakovec, mentor Gordan Batrtolić, osvojio je 6. mjesto. U ocjenjivačkom povjerenstvu za Robotiku radio je Enes Bektešević iz OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica. (žm)

Izvor: 3078