Kultura i prosvjeta 10.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Stoljeće filma u Čakovcu

Šestog travnja daleke 1913. godine u prostoru poznatom pod nazivom „kod Tapetara“ u Čakovcu je otvoreno prvo kino. Bilo je u vlasništvu Maximiliana Heindricha.
- Otada do danas, ovdje kontinuirano postoji kinematografska djelatnost - rekla je, najavljujući niz aktivnosti u povodu stoljeća filma u Čakovcu, voditeljica izložbene i filmsko-prikazivačke djelatnosti Centra za kulturu Marina Oskoruš.
U Centru će spomenutim povodom 7. studenoga biti otvorena dokumentacijska izložba s materijalima iz Hrvatske kinoteke Nacionalne i sveučilišne knjižnice, arhive Centra za kulturu i privatne zbirke doajena čakovečke kulture Vinka Lisjaka.
Izložba će kronološki obuhvatiti i više od 100 godina – prve filmske projekcije iz 1900. godine koje je u ono vrijeme pod šatorom organizirao Čeh Aleksandar Lihka. Nadalje, stoljeće filma u Čakovcu istražili su i međimurski povjesničari te drugi stručnjaci – Branimir Bunjac, Andreja Talan, Borivoj Radojčić, Helga Lajtman i Marina Oskoruš koji će u predstojećem razdoblju također predstaviti što su otkrili.
V. Kelkedi

Izvor: 3050