Kultura i prosvjeta 31.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Tiskana knjiga o Čakovčanki Evi Schwartz

U prostorijama čakovečkog ogranka Matice hrvatske, uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen prigodan program koji će se u Čakovcu odvijati 29. siječnja. Tog dana će u I. osnovnoj školi od 10 do 12 sati radionicu za članove Društva pedagoga naše županije održati Chava Baruch, voditeljica Muzeja holokausta iz Jeruzalema. Od 15.30 do 16.30 sati u istoj će školi gošća održati predavanje učenicima. Od 18 sati program se nastavlja u Scheierovoj zgradi u kojoj će biti predstavljena knjiga dr. sc. Branimira Bunjca Iz pepela čakovečke sinagoge - životopis Eve Schwartz, ispovijest Čakovčanke koja je preživjela Auschwitz. Na konferenciji za novinare, o novom djelu - svjedočenju o tragediji čakovečkih Židova u II. svjetskom ratu, govorili su urednik spomenute knjige Ivan Pranjić, prof., te predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, dr. med. Nakladnik djela Iz pepela čakovečke sinagoge je MH - ogranak Čakovec.
- Knjiga Branimira Bunjca je istinska vrijednost iznesena ispovjednim tonom, u intervjuima koje je vodio s Evom Schwartz. To je knjiga koja će svakog dirnuti toplinom i čistoćom. Dio je to životnog puta članice jedne surovo iščupane zajednice. Skloni smo frazi da je Međimurje “dobro prošlo u II. svjetskom ratu”, no, ova knjiga dokazuje da nije tako. Ni Međimurje nije bilo pošteđeno tragedije. Najupečatljivija mi je ispovijed o više od 600 čakovečkih Židova koji su u samo jednom danu odvedeni u logore smrti... pred očima mi se pojavila kolona Vukovaraca. Knjiga Iz pepela čakovečke sinagoge i propituje kakav je naš današnji odnos prema tom problemu. Tim je ljudima sve uzeto, a nikad ništa vraćeno. O tome u ovoj zemlji nitko ne brine, smatra Ivan Pranjić, urednik knjige.
Predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal također ističe zadovoljstvo što je knjiga ugledala svjetlo dana:
- Pokojna Eva Schwartz je Čakovčanka, kćerka rabina i posljednjeg predsjednika Židovske općine Čakovec do holokausta koja je preživjela rat te kasnije živjela u Budimpešti. No, često se vraćala u Čakovec te, dok god joj je to zdravlje dopuštalo, aktivno surađivala s našom židovskom općinom.
U Čakovcu se po prvi put na ovaj način obilježava Međunarodni dan sjećanja na 6 milijuna ubijenih Židova u II. svjetskom ratu te me veseli što je i knjiga o Evi Schwartz ugledala svjetlo dana - rekao je doktor Pal, dodavši da su članovi Židovske općine Čakovec sa svakom vlasti u Međimurju izvrsno surađivali kad je riječ o očuvanju spomenika kulture, židovskog groblja u Čakovcu, te realizacije niza projekata.
- Sve aktivnosti lokalne su vlasti uvijek pratile potporom, kao i ovu knjigu čije su izdavanje pomogli Grad Čakovec i Međimurska županija. Drugo je pitanje povrata nekretnina Židovima, pitanje u koje teško mogu ući jer sam emotivan, a činjenica je da su pravni sljedovi koji se primjenjuju pri takvim zahtjevima iznimno složeni, dodaje A. Pal, dr. (žd)

Izvor: 3066