Kultura i prosvjeta 28.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Tolerancija i čovjekoljublje

Prikazivanjem njemačkog filma Nadarena djeca u četvrtak je u čakovečkom Centru za kulturu održano edukacijsko jutro s Brankom Lustigom. Dvoranu su ispunili osmaši međimurskih osnovnih škola, a poslije projekcije Lustig je odgovarao na pitanja i govorio o svom životu.
Riječ je o projektu koji se održava već više godina, a cilj mu je promicanje tolerancije i čovjekoljublja te kod djece i mladih prihvaćanje različitosti. Kako je rekao sam Lustig, stradanje europskih Židova u 2. svjetskom ratu, dogodilo se bez razloga te se Holokaust prema bilo kojoj manjinskoj skupini više ne smije dogoditi. Upravo se najmlađi moraju upoznati s mračnom stranom europske povijesti te naučiti da smo, bez obzira na razlike, svi dio društva, rekao je Lustig.
Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da su i u Međimurju Židovi ostavili veliki trag, posebice u počecima industrijskog razvoja te je njihovim ubojstvom tijekom rata naš kraj mnogo izgubio. Međimurje je uvijek bilo tolerantna sredina, no, učenici se stalno moraju educirati i prisjećati prošlosti, kako se slične stvari ne bi ponovile.
Branko Lustig istaknuti je kulturni djelatnik, jedan je od dvojice Hrvata koji su dobili Oskara. Kao Židov, preživio je Holokaust, a početkom rata iz Osijeka je pobjegao u Čakovec.(dv)

Izvor: 3057