Kultura i prosvjeta 07.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

U jesen Male iskrice ponovo u igraonici

U Dječjem vrtiću Fijolica, područnom odjeljenju u Draškovcu, djeluje posebna skupina Međimurske iskrice, za djecu s autističnim poremećajem, s područja cijele Međimurske županije. Skupinu financira Međimurska županija i gradovi, odnosno općine iz kojih dolaze djeca. Roditelji financiraju prijevoz djece do Draškovca.

Nakon što se javio poveći broj zainteresiranih roditelja koji su željeli svoju djecu upisati u skupinu Međimurske iskrice, zbog popunjenosti skupine, osmislili smo igraonicu Male iskrice. Namijenjena je djeci s teškoćama socijalne komunikacije, a neki od njih trenutno se nalaze na predupisnoj listi za posebnu skupinu, što čini jednu kariku u sustavu rane intervencije. 

Tako se mališanima igrom, motivacijskim aktivnostima te edukacijsko-rehabilitacijskim pristupom pruža podrška koja se odnosi na poticanje komunikacije, jačanje socijalne kompetencije te stjecanje temeljnih vještina potrebnih za uspješnije i kvalitetnije djelovanje u svakodnevnom životu.

Radionice su se za djecu s teškoćama u razvoju u dobi od 3 do 7 godina održavale svake srijede. Vodili su ih stručnjaci, edukacijski rehabilitator i odgojitelj, senzorni pedagog.

Financirale su se polovicom novčanih sredstava prikupljenih humanitarnim koncertom Pružimo ruku posebnosti koji je organizirao Rotary klub Prelog, za djecu s poremećajima iz autističnog spektra, u posebnoj skupini Međimurske iskrice u Draškovcu. Druga polovica sredstava ostala je na žiroračunu Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu.

Radionice se neće održavati tijekom ljeta, no, početkom sljedeće pedagoške godine nastavljamo s druženjem. Sve zainteresirane roditelje djece s teškoćama iz autističnog spektra pozivamo da nam se jave na službeni broj vrtića Fijolica 040/645-601 ili na mobitel 099/315-6714 i tako se upoznaju s dodatnim informacijama, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica iz Preloga Brankica Mezga.

Izvor: 3093