Kultura i prosvjeta 14.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

U Vučetincu se sjetili pjesnika Vinka Kosa

Ove godine, 10. srpnja navršilo se točno stotinu godina od rođenja gornjomeđimurskog slavuja - pjesnika Vinka Kosa, podrijetlom iz međimurskog sela Vučetinec. Vinko Kos za svoga je kratkoga života (1914 - 1945) ostvario izuzetno značajan književni opus, posegnuvši za najrazličitijim književnim žanrovima - od poezije, proze, dramskih tekstova do spjeva (Lada), putopisa, prijevoda i dr. Kos je bio dugo namjerno zaboravljen pjesnik, ali je njegovo djelo živjelo, odvojivši se od svoga autora kao općeljudski zov zavičaja i domačije, dakle, nečega najintimnijega i najljudskijega (pjesma Ima jedna kućica, čiji je autor teksta bio, dakako, anonimus - jer je to bio V. Kos, a autor glazbe J. Gotovac). Njegova poema Lada najviši je domet kajkavske umjetničke, zavičajne riječi, ostvarivši univerzalna i egzistencijalna pitanja i traume čovjeka četrdesetih godina protekloga stoljeća „zahičenim“ jezikom - njegovim zavičajnim idiomom.

Sveti Juraj na Bregu dostojno se odužio svome slavuju slomljena pera i neznana groba, priredivši ponajprije znanstveni skup u travnju, a tijekom srpnja  otkrivanjem spomen-ploče, promocijom zbornika o V. Kosu te misom u župnoj crkvi koju je predvodio varaždinski biskup, uzoriti g. J. Mrzljak. Tri dana kasnije, na njegovu nekadašnjem gruntu u Vučetincu priređen je prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su, između ostalih, nastupile članice domicilnog kulturno-umjetničkog društva, mali recitatori,  Ana Novak i dr. Folklorni dio programa vodila je Jelena Tisaj, prof.

Tijekom programa, u interpretaciji recitatora, nazočni su imali prigodu čuti i kajkavsku pjesničku riječ Ivana Kutnjaka, književnika i znanstvenika čiji su stihovi, ali i glazbena odijelca za njegovu kajkavsku pjesničku riječ našli mjesta i u školskim udžbenicima, kao i stihove Danijela Kralja, mladoga pjesnika Svetojurjovčana. (ik)

Izvor: 3092