Kultura i prosvjeta 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Učenici 3. OŠ u Kranju

Učenici Treće osnovne škole Čakovec, njih četrdeset četvero, boravili su u slovenskom Kranju na cjelodnevnom druženju s učenicima Osnovne škole Simona Jenka. Povod gostovanju bio je predmet građanskog odgoja i obrazovanja koji se u čakovečkoj Školi odvija, još uvijek, eksperimentalno, pa je razmjena iskustava sa slovenskim kolegama učiteljima i školarcima bila vrijedno iskustvo.
- Ideja o suradnji i razmjeni iskustava rođena je na Drugoj ljetnoj akademiji Živjeti ljudska prava održanoj u lipnju u Cetinju, u Crnoj Gori. Svrha našeg posjeta školi u Kranju bila je razmjena iskustava u radu na projektu Školski kodeks koji je slovenska škola već provela, a mi ćemo ga provoditi po uzoru na njih, ističe Tihana Preksavec koja je zajedno s kolegicama i kolegama Zdenkom Novak, Filipom Carom i Tomicom Hlapčićem predvodila učenike na ovom poučnom izletu.
Pridružila im se i školska psihologinja Elizabeta Haček, a školarce su posebno obradovala nova prijateljstva, iskustva i spoznaje. Za druženja s kranjskim osnovcima, polaznici Treće OŠ Čakovec učili su o njihovom načinu školovanja i oblikovanju vlastitog školskog kodeksa.
- Domaćini su pripremili radionice za učenike razredne i predmetne nastave. Polaznici nižih razreda, uz raspravu o lijepom ponašanju u školi, imali su priliku naučiti i nekoliko slovenskih plesova, dok su učenici predmetne nastave sa slovenskim vršnjacima debatirali o školskom kodeksu. Nakon edukativne šetnje Kranjem, bili smo i u prilici ogledati se u fotoorijentaciji, otkrivajući i prepoznajući znamenitosti grada uz pomoć fotografija, ističe Zdenka Novak. Drugi dio dana bio je namijenjen edukativnim igrama u kojima su učenici škola bili pomiješani i podijeljeni u skupine, razvijajući snalažljivost i timsko rješavanje problema. Za proljeće iduće godine Treća OŠ najavila je svoje nove prijatelje iz Kranja ugostiti u Čakovcu.
A. Ličanin

Izvor: 3061