Kultura i prosvjeta 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Učitelji u školskim klupama

Od iduće školske godine, u osnovnoškolske programe bit će ugrađen i građanski odgoj, kao vid edukacije mladih, koji se eksperimentalno već provodi u nekim školama - u Međimurskoj županiji, u III. osnovnoj školi Čakovec. Cilj je pospješiti učenje o ljudskim pravima, odgovornosti i toleranciji. Da bi se program mogao što djelotvornije realizirati, neophodna je stručna edukacija učitelja s kojom su počeli u razrednoj nastavi jer, da bi učitelji bili spremni i kompetentni raditi u tom novom i zahtjevnom području, dužni su proći 60 edukativnih sati.
Stručni aktiv učitelja razredne nastave osnovnih škola Goričan, Hodošan, Draškovec, Prelog, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donja Dubrava i Kotoriba, na čijem je čelu učiteljica savjetnica Slavica Švec iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, održan je 20. studenoga u OŠ Donja Dubrava. Putem stručnog izlaganja savjetnice te radionica, učitelji su došli još jedan korak bliže cilju.
U okviru takvih edukacija uvijek se ističu postupni primjeri dobre prakse koji se u nekim školama provode. Ovaj su se put učiteljima predstavili učenici IV. c razreda OŠ Prelog - područnog odjela Cirkovljan, koji su pod stručnim vodstvom svoje učiteljice Melite Trupković istraživali prelošku narodnu nošnju. Učenici Lana Mikec, Emanuel Fleten Sara, Mikec i Katarina Židov govorili su o zahtjevnom putu kako bi što više saznali o nošnji koju s ponosom nose priločki folkloraši, a ljudi o njoj jako malo znaju. Takvi pokušaji malih istraživača prilog su istraživanja bogate kulturne baštine njihovoga kraja, što bi trebalo koristiti budućim naraštajima i institucijama kulture koji će njihova saznanja dalje nadograđivati.
Gošća skupa bila je mr. sc. Narcisa Slugan, dr. med., spec. školske medicine i voditeljica Djelatnosti za školsku medicinu pri ZZJZ-u Međimurske županije. Učiteljima je govorila o zdravoj prehrani osnovnoškolaca kao preduvjetu zdravijem životu, odnosno kasnijem razvoju njihovog organizma. (mg)

Izvor: 3058