Kultura i prosvjeta 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Uspjeh Tehničke i Gimnazije

Ponovo je javnosti predočena lista hrvatskih škola rangiranih prema rezultatima koje su učenici postigli na državnoj maturi iz triju obveznih predmeta (hrvatskog jezika, matematike i engleskog jezika).
U prvom dijelu ljestvica više, A razine (iz sva tri predmeta) smjestila se čakovečka Gimnazija Josipa Slavenskog.
U ljestvicama B razine iskače Tehnička škola Čakovec: u samom vrhu su u konkurenciji hrvatskih srednjih škola u engleskom i hrvatskom jeziku te matematici.
Ekonomska i trgovačka škola Čakovec također je visoko rangirana prema rezulatima iz matematike (B razina) te na sredini ljestvice po rezultatima iz hrvatskog jezika, također B razine.
U Ministarstvu obrazovanja smatraju da rezultati državne mature više pokazuju mogućnosti memoriranja činjenica, a manje usvojenih kompetencija i vještina učenika.
Zanimljivo bi bilo vidjeti što bi se dogodilo s ovakvim listama da nadležni iz Ministarstva provedu anketu među roditeljima maturanata te prikupe podatke koliko mladih pohađa različite pripreme za maturu koje roditelji skupo plaćaju i bez kojih, tvrde mladi, ne bi uspjeli položiti ispite, pa da se i te brojke uvrste u rang-liste uspješnosti. Vidjelo bi se u kojim su školama nastavnici dali sve od sebe. (žd)

Izvor: 3064