Kultura i prosvjeta 14.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Ususret državnoj maturi: 766 maturanata na ispite

Posljednji dan za prijavu ispita državne mature bio je 31. siječnja. Gimnazijalci srednju školu završavaju samo ako polože državnu maturu, i to obvezne predmete - matematiku, hrvatski te strani jezik. Kako gimnazijskim programom ne dobivaju zanimanje, već im je ona isključivo podloga za nastavak školovanja, učenici za ispite državne mature prijavljuju i izborne predmete, shodno afinitetima, odnosno programima fakulteta i veleučilišta na kojima žele nastaviti svoje obrazovanje. Prema podacima koje nam je dostavila Sandra Breka Ovčar, ispitna koordinatorica u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec, svi njihovi maturanti - njih 192, prijavili su obvezne ispite državne mature, kao i 297 izbornih predmeta. U skladu s dosadašnjim godinama i prijavama, dodaje, može se reći kako su se gimnazijalci i ove godine podijelili u dvije skupine.
Prirodnjaci su uglavnom birali biologiju, fiziku i kemiju, a društvenjaci psihologiju, politiku i gospodarstvo te sociologiju. Prema razinama, koje uglavnom ovise o zahtjevima pojedinih fakulteta, oko 90 posto prijavilo je hrvatski jezik A razinu, dok je matematiku višu razinu prijavilo oko 70 posto učenika.
Prema podacima koje smo dobili iz ostalih međimurskih škola, izgleda da su maturanti i te kako spoznali važnosti i mogućnosti državne mature. U čakovečkoj Tehničkoj školi, od 107 maturanata, za maturu se prijavilo njih 106, a od izbornih predmeta najčešće se biralo fiziku i informatiku. Od 75 maturanata Srednje škole u Prelogu, za maturu se odlučilo 73 učenika, s time da od izbornih predmeta prevladavaju politika i gospodarstvo te psihologija. Slična je situacija i u čakovečkoj Ekonomskoj i trgovačkoj školi u kojoj se za državnu maturu prijavilo svih 159 maturanata. Stopostotni odaziv (97 učenika) iskazali su i maturanti Graditeljske škole koji su najviše birali likovnu umjetnost, informatiku i fiziku. Samo tri učenika, od ukupno 65 maturanata, Gospodarske škole nije se odlučilo za izlazak na državnu maturu.
U toj su školi najčešći izborni predmeti biologija i kemija. U čakovečkoj Srednjoj školi želju za polaganje ispita državne mature izrazilo je 77 od 78 učenika. Njihov su izbor uglavnom psihologija, biologija i fizika.
Dok se u Gimnaziji učenici za maturu pripremaju u okviru redovne nastave, strukovne škole imaju poseban program pripreme. Matura se približava: nastava maturantima završava 16. svibnja, a 20. svibnja počinju prvi ispiti.
Vlasta Vugrinec

Izvor: 3072