Kultura i prosvjeta 24.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Video Dislajkam mržnju najbolji u Hrvatskoj!

Svečanošću u Banskim dvorima, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić nagradama je obilježila nacionalnu kampanju NE govoru mržnje na internetu. Kako smo već pisali, učenici Osnovne škole Orehovica napravili su najbolji videouradak na temu kampanje pod naslovom Dislajkam mržnju, a u konkurenciji srednjih škola, najbolji spot - Budi u mojoj koži, izašao je iz Srednje grafičke škole u Zagrebu.

Procijenjeno je to nakon raspisanog poziva Ministarstva socijalne politike i mladih u veljači na koji je pristiglo 70 videouradaka. Radna skupina pregledala ih je 56 koji su udovoljili kriterijima, filtrirajući uži izbor - po pet videa iz osnovnih i srednjih škola.

U izradi spota Dislajkam mržnju sudjelovali su Tomislav Farkaš, Sandra Ignac, Elvis Ignac, Alen Oršuš (7. razred), Marija Pintarić i Ivana Kiščinal (8. razred), uz pomoć učiteljica Adele Tompoš (engleski jezik), Jasmine Dodlek (njemački jezik) i Tanje Oreški (informatika).

- Trebala su nam dva mjeseca da prikupimo ideje, osmislimo sadržaj, da djeca snime izjave i montiraju spot. Djeca su sama kreirala ideju nakon što smo svima dali anonimni upitnik u kojem su trebali navesti što im se negativno dogodilo na internetu. Iz svjedočanstava smo izvukli najupečatljivije događaje i odabrali protagoniste u spotu. Tim je mogao imati najviše šest učenika, a pogodili su srž i dotaknuli radnu skupinu za procjenu spotova vjerojatno stoga što su u pitanju stvarni događaji, a ne plodovi mašte. Montažu spota pomogla je Tanja Oreški. Kao informatičarka, ona je učenicima mnogo pomogla, kaže za list Međimurje učiteljica Adela Tompoš.  Na dar su dobili tablet uređaje, majice, bedževe i zajedničko četverodnevno ljetovanje preko Ferijalnog saveza u nekom od hostela na Jadranu po njihovom izboru, a u igri su Dubrovnik, Pula, Rijeka i Zadar.

- Djeca su bila toliko očarana događajem da je to trebalo doživjeti. Sve što s djecom odradite, vrijedno je tog jednog jedinog trenutka koji vas ispuni. Naši su učenici prvo bili ushićeni zbog činjenice da na stolcima u Banskim dvorima stoje ispisana njihova imena, da su nagrađeni za svoju predanost ideji i da će zajedno na ljetovanje, dodaje Adela Tompoš.  Oba videospota za koje su učenici nagrađeni zorno prikazuju da diskriminacija, netrpeljivost i mržnja po bilo kojoj osnovi - rasnoj, vjerskoj, spolnoj, fizičkom izgledu, teško pogađa mlade ljude i šalje poruku da to treba spriječiti te da različitost valja poštivati.

- Napisana uvreda boli jednako kao i da je izgovorena! To je poruka iz videa osnovnoškolaca iz Orehovice. Ona pogađa srž ove kampanje, poručila je ministrica Milanka Opačić. 

Aleksandra Ličanin

Izvor: 3091