Kultura i prosvjeta 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Vincentius Žganecz rođen je na Vincekovo, 22. siječnja 1890.

Kada je rođen Vratišinčanin dr. Vinko Žganec, jedan od najvećih hrvatskih melografa, muzikologa, etnomuzikologa, zapisivača narodnih plesova, obreda i običaja, čovjek zbog čije su prikupljene kulturne građe tadašnji gospodari svijeta na Versajskoj mirovnoj konferenciji održanoj 1919. godine Međimurje prepoznali kao sastavni dio Hrvatske?
Pitanje izgleda deplasirano jer “svi znaju” da je dr. Vinko Žganec rođen na Vincekovo, 22. siječnja, kao što to piše i na spomen-ploči postavljenoj na njegovoj rodnoj kući, međutim, u javnom prostoru kao datum Vinkovog rođenja najčešće se spominje i obilježava 20. siječnja. Dovoljno je na internetskim tražilicama ukucati ime dr. Vinka Žganca, kako bi se vidjelo da je upravo 20. siječnja najčešće spominjan datum Žgančeva rođenja. Isti, pogrešan datum, može se vidjeti čak i na stranicama hrvatskog izdanja Wikipedije. Međutim, Wikipedija na engleskom jeziku kao datum rođenja Vinka Žganca spominje ispravan datum, 22. siječnja.
Da više treba vjerovati engleskoj Wikipediji stav je i Pavla Mesarića, župnika u Vratišincu, koji nam to, nažalost, nije mogao potvrditi i izvodom iz Matice rođenih budući da je crkvena građa nakon rata završila u državnim arhivima. Međutim, u Matičnom uredu u Murskom Središću, u kojem je Matica rođenih i za Vratišinec, dr. Vinka Žganca nemaju zavedenog niti pod jednim od navedenih datuma, pa su nas uputili u Državni arhiv u Štrigovi iz kojeg su nam potvrdili da je službeni datum rođenja dr. Vinka Žganca 22. siječnja.
U izvatku iz Matične knjige rođenih rimokatoličke Župe Vratišinec 1883.-1899. godine, koji nam je izdao Državni arhiv piše: “Vincentius Žganecz rođen je dana 22. siječnja 1890. godine u Vratišinczu, sin je Paulusa Žgancza i Marie Rihtarecz.”
Upravo taj datum spominje i pokojni profesor Zvonimir Bartolić u knjižici izdanoj 2006., povodom tridesete obljetnice Žgančeve smrti. Profesor Bartolić poziva se također na Matičnu knjigu rođenih, tada pohranjenu u Državnom arhivu u Varaždinu. Navođenje pogrešnog datuma rođenja posebno smeta Vinkovoj rodbini koja traži da se konačno prekine s time jer i ove godine, 20. siječnja, dva dana prije službenog datuma, općinski su čelnici u podnožju Žgančeve biste u centru Vratišinca zapalili lampione i obilježili obljetnicu njegova rođenja. Alen Zadravec iz Čakovca, čija je baka bila Vinkova sestra, ne može se načuditi takvim pogreškama jer ipak se radi o jednom od najpoznatijih Međimuraca iz novije povijesti.
U rodnoj kući dr. Vinka Žganca u Vratišincu živi Vinkov nećak Josip Zadravec sa suprugom Ljubicom i obitelji, a od najbliže akademikove rodbine živi su još sin Željko i unuk Tomislav, koji žive u Zagrebu.
Obećan
novac za
spomen-sobu
U rodnom Vratišincu imenom dr. Žganca kite se KUD, škola i središnja ulica, na rodnoj kući je spomen-ploča, u centru naselja bista, iz smjera Murskog Središća i Peklenice postavljena je “smeđa signalizacija” koja upućuje na rodnu kuću, međutim, do danas u Vratišincu ne postoji prostor namijenjen povijesnoj ostavštini poznatog Vratišinčanina. Prije godinu-dvije, aktualna ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i župan Matija Posavec obećali su novac za tu namjenu, međutim, to nije realizirano. Sada je ponovo, kako nam je potvrdio župan, projekt kandidiran i može se očekivati iznos od oko 150 tisuća kuna.
- Tri su mogućnosti. Prva, najmanje izgledna, je da se prostor uredi u Žgančevoj rodnoj kući, druga da se građa smjesti u zaseban dio u sklopu Muzeja Međimurja, a treća, ujedno i najizglednija, da se u društvenom domu u Vratišincu uredi Žgančeva spomen-soba, potvrdio je Posavec.
Njegov optimizam dijeli i načelnik Općine Zlatko Mlinarić koji se također nada novcu iz Ministarstva kulture.
V. Trstenjak

Izvor: 3068