Kultura i prosvjeta 04.11.2016. 09:07. Zadnja izmjena: 04.11.2016. 09:08.

Mjesec hrvatske knjige

Zanimljivi gosti na Dječjem odjelu čakovečke knjižnice Zoran Pongrašić i Erika Katačić Kožić

Jučer (četvrtak, 3. studenog) u Igraonici "Bamblek" na Dječjem odjelu Knjižnice "Nikola Zrinski" Čakovec ugostili su poznatog i simpatičnog „pisca opće prakse“ Zorana Pongrašića, a slušali su ga viši razredi iz I. osnovne škole Čakovec. Najviše smijeha izazvala je zabavna zbirka priča "Zašto (ne) volim bajke I". Dvije potencijalne buduće spisateljice autor je nagradio svojim knjigama "41,5 stupnja C ili Kralj cijelog svijeta" i "Vidi Majmuna".

Zoran Pongrašić je član Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatskog društva pisaca te Umjetničke organizacije Autorska kuća. Okušava se u mnogim književnim formama i oblicima, pa tako uspješno piše priče, romane, radiodramske i TV scenarije, scenarije za stripove, SF prozu i prozu za govorne automate, slikovnice, songove i džinglove, parole, novogodišnje čestitke, razglednice s ljetovanja i ponekad pisma. Najpoznatija su mu djela zbirka priča "Razgovori s bratom", romani "Mama je kriva za sve" i "Gumi-gumi". Piše i pod pseudonimom Magda Kraus ("Tko je ubio Djeda Mraza?", humoristički krimić, 2006.)

Danas, 4. studenog u goste dolazi autorica slikovnice "Medvjedica Marta i šareni planinski čaj" Erika Katačić Kožić. Slikovnica govori o jednom danu u životu medvjeda: od izlaska iz brloga, tumaranja po šumi u potrazi za hranom, do povratka u brlog kada se počne spuštati mrak. Slikovnicu je ilustrirala Valentina Supanz Marinić. Susret će se održati u 16 sati, također u Igraonici "Bamblek" na Dječjem odjelu Knjižnice "Nikola Zrinski" Čakovec.