Kultura i prosvjeta 20.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

Započeo ASSITEJ

U subotu je u čakovečkom Centru za kulturu započeo 17. susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ-a. Ova smotra ponajboljih kazališnih predstava za djecu i mlade nastalih u Hrvatskoj u Čakovcu se održava po 14. put.

 

U sedam dana festivala čakovečka će publika imati prilike vidjeti 17 predstava nastalih ove godine u produkciji hrvatskih kazališnih kuća. Samu smotru otvorio je pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stoislavljević, kao predstavnik glavnog pokrovitelja. On je posebno pohvalio organizatore, istaknuvši da nije slučajnost što se Assitej već 14. godina održava u Čakovcu, koji je zahvaljujući njemu, svake jeseni nezaobilazno odredište na kulturnoj karti Hrvatske.

 

Osim festivala, u subotu je otvorena i izložba pod nazivom "Lutkarski panoptikum", Kazališta lutaka Zadar. Naime, njihov jedinstveni i prepoznatljivi likovni identitet, nametnuo ih je hrvatskoj publici a našoj je predstavljen presjek rada trojice njihovih scenografa. Izložba se može razgledati u Izložbenom salonu Centra za kulturu.

 

U nedjelju pak je održana Regionalna konferencija ASSITEJ-a, na kojoj je, među ostalim, dogovoreno osnivanje regionalne mreže nacionalnih kazališta članica ASSITEJ-a. Između kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije, Austrije, Mađarske i Rumunjske, razmjenjivat će se predstave, posjećivati regionalni festivali te će surađivati na zajedničkim projektima. Dogovoreni su i susreti za sljedeću godinu, u Berlinu i Bukureštu.

 

 

Valja napomenuti i da je Nacionalni centar ASSITEJ-a Rumunjske, osnivaču KD Pinklec iz Čakovca i dosadašnjem predsjedniku HC ASSITEJ-a Romanu Bogdanu, dodijelio godišnju nagradu za regionalnu suradnju. Ona će mu se uručiti u studenom u Bukureštu, gdje će Bogdan održati i predavanja u regionalnoj mreži te kazalištima za djecu i mlade u Hrvatskoj.

Izvor: 3104