Kultura i prosvjeta 10.12.2018. 08:37. Zadnja izmjena: 10.12.2018. 08:39.

Aktivno društvo

Zavičajno društvo Međimuraca: 27. Međimurska večerja u Zagrebu

Međimurska večerja predstavlja jedan od središnjih događaja u aktivnostima Zavičajnog društva Međimuraca, na kojoj se u predblagdansko vrijeme okupljaju brojni Međimurci i prijatelji međimurskog kraja u Zagrebu i izvan njega. Uz druženje u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, prezentaciju autohtonih međimurskih jela, ovogodišnja želja organizatora je povezivanje s istaknutim i uvaženim gospodarstvenicima, kulturnim i znanstvenim djelatnicima te dužnosnicima.

Predsjednik Zavičajnog društva Damir Smrtić, pozdravljajući dvjestotinjak okupljenih, rekao je kako je ove godine veliki interes za „Međimursku večerju“ te izrazio zadovoljstvo novim smjerom u aktivnostima Zavičajnog društva ponosno nabrajajući sve veći broj uspješnih Međimuraca. Kao najuspješnije u 2018. godini izdvojio je Dražena Ladića, pomoćnog trenera izbornika Zlatka Dalića, za osvojenu srebrnu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu; Damira Sabola, autora Photomatha - aplikacije koju je skinulo više od 100 milijuna ljudi, književnika Kristijana Novaka, zahvaljujući čijim romanima "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" su kazališta mjesecima unaprijed rasprodana, a kruna je svakako uvrštenje međimurske popevke na popis nematerijalne baštine UNESCO-a, a za što je zaslužna, među ostalim, i Lidija Bajuk.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posebno je pohvalila povezanost svih Međimuraca, te način kako se s ponosom i pažnjom govori o svom kraju i vrijednostima. „Čestitam Vam na uspjehu Međimurske popevke koja je ušla na nematerijalnu listu čovječanstva, UNESCO-a, a pjesma „Dej mi Bože oči sokolove“ bila je dio programa moje inauguracije. Sjećam se kako smo zajedno u Hrvatskoj i Mađarskoj obilježavali 450 godina Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, ponosna sam članica Vaše Zrinske garde, a prilikom obilježavanja 100.obljetnice pripojenja Međimurja Matici Hrvatskoj, 09.siječnja 1919.godine, poručujem Županu da potvrđujem svoje pokroviteljstvo i dolazak na spomenuti događaj tijekom kojeg ću u Međimurju održati svečani prijem za cijeli diplomatski zbor akreditiran u Hrvatskoj, a u povodu 100.obljetnice koju ćete obilježiti, ali i 27.obljetnice Međunarodnog priznanja Hrvatske.

Ovogodišnja Međimurska večerja, osim svojim tradicionalnim značenjem, posebna je i stoga što se održava u godini obilježavanja 25 godina osnutka Međimurske županije.

Na večerji su se tako mogla vidjeti i međimurska poznata lica kao što su: Dražen Ladić, Boris Leiner, Kristian Novak, Lupino, Srećko Vargek, Damir Sabol, Martin Srpak, dr. Mijo Bergovec i Blanka Tkalčić. Viđeni su bili novi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, državni tajnik Tomislav Boban, ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, Tatjana Holjevac, dr. Nediljko Matić, pjevač Drago Diklić, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici Belice i Selnice Zvonimir Taradi i Ervin Vičević, Bernard Gršić, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Branko Sušec, pročelnica UO za zdravstvo Sonja Tošić Grlač i mnogi drugi.