Kultura i prosvjeta 22.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

ZAVRŠEN 40. MMM: Laureati Depolo i Tarbuk

Od utorka do četvrtka u Čakovcu je, u organizaciji Centra za kulturu, održan 40. majski muzički memorijal Josip Štolcer Slavenski. Manifestaciju je otvorio Simfonijski orkestar Hrvatske radio televizije pod ravnanjem Alana Bjelinskog, izvevši Štolcerov Nocturno koji na hrvatskoj sceni nije bio sviran čak od dvadesetih godina prošlog stoljeća te djela Mozarta i Prokofjeva.
Uz orkestar, nastupio je i prošlogodišnji finalist eurovizijskog natjecanja u Beču Filip Merčep na marimbi. U srijedu prijepodne uslijedio je koncert Gudačkog komornog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu pod mentorstvom profesora Jože Haluze. Na programu su bila djela Slavenskog, Slavičeka, Vivaldija, Mozarta, Brittena i Uhlika. Na večer je nastupio Varaždinski kvartet koji je uz skladbe Slavenskog svirao i one drugog legendarnog međimurskog autora Josipa Vrhovskog.
U četvrtak je održan okrugli stol o Josipu Štolceru Slavenskom na kojem su gosti bili Beograđani – Mirjana Živković, Milica Gajić, Ana Kotevska i Mirko Bojić - svi redom osobni poznavatelji slavnog skladatelja kome je posvećen Memorijal. Najsvečanije je bilo u večernjim satima, kada su dodijeljene nagrade laureatima i to ne više, kao godinama unatrag, dobitnicma Vjesnikove nagrade Josip Štolcer Slavenski, već nagrade Josip Štolcer Slavenski – Grb Grada Čakovca. Pokroviteljstvo nad manifestacijom preuzeo je Grad Čakovec, stoga je promijenjeno i ime. Kako se u proteklom razdoblju, pravni sljednik Vjesnika - Narodne novine, nisu mogle odlučiti znači li im spomenuta nagrada nešto ili ne, pa su na kraju odustali.
Ove su godine priznanja laureatima dodijeljena za 2012. i za 2011. godinu. Dobitnik za prošlu godinu je Srđan Depolo za Simfonijski stavak koji je pisao za Zagrebačku filharmoniju. Laureat za 2011. godinu je Mladen Tarbuk kojem je to već treća nagrada na Memorijalu. Dobio ju je za djelo Quattro Estancias za harmoniku i komorni orkestar. Glazbeno je Majski muzički memorijal Josip Štolcer Slavenski zaokružio nastupom proslavljenog tenora Tomislava Mužeka koji je otpjevao Štolcerove Pjesme moje majke, kao i djela Vladimira Ruždjaka posvećena Međimurju, uz klavirsku pratnju Srđana Filipovića Čaldarovića i Irine Milivojević.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3030