Kultura i prosvjeta 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

Žudimo za novom kajkavskom prozom

Grad Čakovec već 12 godina, u okviru svoje biblioteke nazvane Insula, financira izdavanje književnih djela međimurskih autora. Nedavno je objavljena zbirka pripovijedaka Muzej Majka Tanje Novak, 34. knjiga izdana pod logom Insule. O djelima koja će biti objavljena, čiji ih autori prethodno pošalju na natječaj, odlučuje Komisija za nakladničku djelatnost Grada Čakovca na čijem je čelu Miroslav Gakić, profesor sociologije i književnik.
U razgovoru za list Međimurje Gakić zanimanje naših autora za izdavanje onog što pišu opisuje šarolikim.
- Pojedinih godina dobijemo jako puno dobrih radova, pa ni ne možemo sve objaviti. Tako se događa da se neki autori na nas malo i naljute, pa se iduće ili nekoliko godina uzastopce ne jave. No, ima i sušnih godina. Protekle dvije godine na natječaj se javio samo po jedan autor, pa se stječe dojam da su ljudi malo posustali u pisanju. No, jedini kriterij uvijek nam je i isključivo kvaliteta. Dakle, ako u određenoj godini imamo jednu knjigu za koju mislimo da je vrijedi objaviti, to i učinimo. Ako se jave 4 autora, objavit ćemo sva 4 djela. To je ujedno i maksimalan broj koji u jednoj godini, odnosno jednom kolu Biblioteke, financijski možemo pokriti. U ovih 12 godina nekoliko dobrih djela morali smo i odbiti jer bi njihova objava bila financijski i tehnički prezahtjevna. Imamo zadane gabarite knjiga i ne možemo izdavati, primjerice, enciklopedije, rječnike ili luksuzne monografije, koliko god kvalitetne bile, kaže Gakić.
Lakše je
napisati lošu
poeziju, nego
osrednji roman
Kad je riječ o temama i književnim formama koje pišu autori djela koja pristižu na Insuline natječaje, Gakić napominje da se najviše piše poezija. Ljudi, kaže, možda i pogrešno zaključuju, da je poeziju lakše pisati od nekih drugih forma.
- Osrednju, ili da se izrazim još grublje, lošu zbirku pjesama vjerojatno i jest lakše napisati nego osrednji roman, ali dobru poeziju sigurno je teško pisati. Voljeli bismo da nam se javlja više autora s kajkavskim temama, i to proznima, naglašava M. Gakić.
Spomenimo i zanimljivost da je biblioteka Insula objavila i prvi roman danas poznatog i vrlo hvaljenog mladog književnika Kristiana Novaka - autora romana Črna mati zemla, nominiranog za nagradu Kiklop. I Novakov prvijenac Obješeni, objavljen u Insuli, Gakić ocjenjuje iznimno kvalitetnim, no, kako se i sam autor izrazio - kao da ga je bacio u bunar. Insula, naime, pojašnjava Gakić, nije izdavačka kuća i nema mehanizme kojima bi promovirala djela.
Savjet i poruka onima koji pišu, ali se ustručavaju poslati na natječaj:
- Neka pošalju. Mladost nikome nije bila prepreka. Dobivali smo i prve knjige, ne samo Novaka, već i autora poput Andrijane Kos Lajtman koja je kasnije dobivala pjesničke nagrade. Gleda se ono što nam je poslano. Ako je dobro, nema problema, zaključuje Gakić.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3069