Najavljujemo 05.07.2018. 08:53. Zadnja izmjena: 05.07.2018. 08:58.

Dan za čiste i žive rijeke

Veliki skok (Big Jump) u nedjelju, 8. srpnja na Dravi kod Svete Marije

U nedjelju, 8. srpnja obilježava se Dan europske Amazone, dan za čiste i žive rijeke. Na isti dan, u isto vrijeme i s istim ciljem, u cijeloj Europi skačemo u naše rijeke.
U nedjelju, 8. srpnja Veliki skok (Big Jump) odvijat će se ponovno na rijeci Dravi, ovaj puta u suorganizaciji Općine Sveta Marija, Zaštitarsko-ekološke udruge „Senjar“ [ZeuS] iz Donje Dubrave, Nogometnog kluba Mladost Sveta Marija i DVD-a Sveta Marija. 

Dvodnevni atraktivni program: 

  • 7. srpnja, subotnji program bit će prava atrakcija - u 19 sati ljetna projekcija pod zvijezdama uz rijeku Dravu - utakmica HRVATSKA-RUSIJA, a nakon projekcije druženje uz vatru. Za sve one uporne, moći će se na istom mjestu kampirati do nedjelje. 
  • Središnji događaj, Big Jump, odvijat će se u nedjelju, 8. srpnja. Osim zajedničkog skoka u rijeku točno u 15 sati, prethodit će razne igre (OD 13 SATI) te ZeuS-ova škola veslanja u kajacima i gumenim rafting čamcima. Osim toga, u nedjelju je za sve skakače osigurano jelo. Uz osvježenje pićem ili kupanjem u Dravi, glazba će upotpuniti nedjeljno poslijepodne.

Rijeka Drava mjesto je hrvatskog Big Jumpa već dugi niz godina, jer je od strane mnogih domaćih i inozemnih stručnjaka prepoznata kao jedna od rijetkih očuvanih rijeka. Lokalno stanovništvo koje živi uz nju najviše svjedoči o njezinoj ekološkoj, sportskoj, gospodarskoj, a u zadnje vrijeme sve više i turističkoj važnosti za ovaj kraj. Sa svojom bioraznolikošću i specifičnim meandrima te rukavcima, Drava predstavlja pravu oazu mira te utočište brojnim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge proglašene ugroženima te su stoga zaštićene.

Izvor: Janja Škoda​