Svakodnevica 21.09.2016. 09:17. Zadnja izmjena: 21.09.2016. 09:31.

750. rođendan

Bogatstvo Hemuševca su pristojni mještani uvijek spremni pomoći svom susjedu

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine naselje Hemuševec je imalo 265 stanovnika te 81 obiteljsko domaćinstvo. Dio njih prisustvovao je svečanoj sjednici Mjesnog odbora održanoj povodom proslave 750. godišnjice Hemuševca u srijedu, 7. rujna, dan uoči mjesnog proštenja – Male gospe. Prije mjesec dana arhivu u Budimpešti predsjednik MO Anđelko Lončarić i njegovi suradnici su pronašli originalnu darovnicu na koju se pozivaju mnogi povjesničari u 19. stoljeću pa do danas kada pišu o tome da je Hemuševec dobio ime po vlastelinu Hemušu koji je 1266. godine na dar od Stjepana V., hrvatsko - ugarskog kralja, dobio zemlju. Danas je Hemuševec jedno od prigradskih naselja Preloga, crkveno pripadaju župi Draškovec gdje njihova djeca polaze Osnovnu školu, a zajednički im djeluju i nogometni klub te DVD.

– Najmanje smo mjesto donjeg Međimurja, imamo samo pet malih ulica, ali svojim izgledom smo sigurno među najljepšima u ovome kraju. Sve je prekrasno uređeno i obnovljeno, imamo parkove s lijepim zelenilom i cvijećem, a fali nam još samo kanalizacija koja vjerojatno kreće na proljeće iduće godine, kazao je predsjednik MO Hemuševec Anđelko Lončarić napomenuvši kako njihovo mjesto još nije imalo ovako veliki događaj te da su u organizaciji sudjelovali gotovo svi.

Svečanost je vodio Željko Sokač, a prisustvovali su i župan Matija Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik gradskog vijeća Preloga Goran Gotal. Zahvalnice su, osim sadašnjeg predsjednika MO Anđelka Lončarića, primili i oni bivši: Vladimir Mlinarić, Zdravko Repalust, Franjo Lončarić i Zlatko Taradi dok su u kulturnom dijelu programa nastupili tamburaši KUD-a Seljačka Sloga iz Preloga s kojima su prisutni veselo zapjevali.