Svakodnevica 21.10.2016. 18:18.

Muzej Međimurja Čakovec

Stalni postav likovnih zbirki obogaćen za gotovo 400 radova

U Muzeju Međimurja Čakovec svečano je otvoren novi stalni postav galerije koji čine sedam zbirki s gotovo 400 slika, grafika i skulptura autora koji su rođenjem, životom i radom povezani s Međimurjem. – Novim su postavom obuhvaćena djela nastala u vremenskom rasponu od 1928. godine do današnjih dana, kazao je ravnatelj Muzeja Vladimir Kalšan u sklopu otvorenja pozvavši sve da se popnu na prvi kat palače i razgledaju novi postav smješten u osam dvorana ukupne površine 351 kvadratni metar.

- Muzej je utjecao na formiranje likovnog ukusa brojnih Međimuraca i ponosna sam na bogatstvo likovne umjetnosti koje imamo, napomenula je voditeljica Odsjeka za obrazovanje kulturu i sport Blaženka Novak nakon čega je muzejska savjetnica u mirovini Ljubica Ramušćak nabrojivši sve autore otvorila stalni postav. – Zbirka kipara Luje Bezeredija, odnosno dvorana s njegovim radovima, koncipirana je kao njegov atelje, objasnila nam je voditeljica Likovne galerije Muzeja Erika Nađ-Jerković koja je za novi postav izabrala djela te osmislila većinu vitrina i tekstove koji se nalaze uz radove umjetnika.

Jednog od autora izloženih djela, akademskog kipara Josipa Grgevčića koji je godinama radio kao profesor na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu zatekli smo u razgledavanju. – Muzeju sam darovao dvadesetak svojih radova među kojima su skulpture od drva i kamena s tematikom iz svijeta flore i faune, aktovi i portreti, kazao je Grgevčić koji se umjetnošću počeo baviti sa 16 godina izrađujući pastire za Božić. Otvorenje novog stalnog postava galerije privuklo je brojne ljubitelje umjetnosti, a oni koji nisu imali prilike doći na otvorenje postav mogu razgledati svakog radnog dana od 8 do 15 sati, te subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.

Mladi ljubitelji umjetnosti Marta Horvat, Magdalena Vrbanec i Ivan Bacinger