Svijet oko nas 09.03.2017. 20:00. Zadnja izmjena: 10.03.2017. 12:42.

Krim policajci

Heroji iz Svete Marije: Svatko bi na našemu mjestu pokušao pomoći

- Svaki čovjek koji bi se našao u toj situaciji, pomogao bi. A sukladno Zakonu o policiji, mi smo policajci non-stop. I u službi i u slobodno vrijeme naša je dužnost spašavanje života i imovine. Sreća je što smo se našli na pravome mjestu u pravo vrijeme - ispričali su za list Međimurje heroji spašavanja u Svetoj Mariji. Oni su Davor Špoljar, Dejan Kočiš i Marinko Orsag, krim-policajci Policijske postaje Prelog. U nedjelju, 26. veljače, rano, oko 5 sati, Orsag i Špoljar vraćali su se s terena. Kao "krimovci" bili su u civilnom vozilu.

HVATALA GA PANIKA

- U Svetu Mariju stigli smo iz smjera Kotoribe i Donjeg Vidovca. Sa stotinjak metara udaljenosti vidjeli smo čudnu crnu siluetu. Tad smo spazili Peugeot 406 koji je udario u banderu. Mladić je mogao samo djelomično otvoriti vozačka vrata, jer su bila prikliještena uz ogradu. Osim toga, bio je ozlijeđen, nije uopće mogao ustati. Dio tijela ostao mu je u vozilu. Hvatala ga je panika jer je auto počeo gorjeti, izbijao je plamen kod motora. Nasilno smo otvorili suvozačka vrata, koja su također bila oštećena i izvukli ga. Odnijeli smo ga podalje i za  dvije-tri minute automobil je buknuo, prisjećaju se Orsag i Špoljar.

U tim trenucima, izvan službe, naišao je i treći krim-policajac, Dejan Kočiš. Riječ je o vatrogascu susjednog DVD-a Donji Mihaljevec. Nedavno je dobio spomenicu za 20 godina vatrogastva, te je mentor vatrogasne mladeži.

- Izvadio sam manji vatrogasni aparat iz automobila i počeo gasiti. Nije pomoglo pa sam otišao do vatrogasnog doma, 50 metara dalje. Donio sam dva veća aparata i ispraznio oba, ali ni oni nisu mogli potpuno zaustaviti plamen. Sve je ugasio tek Andreas Lisjak, kad je došao navalnim vozilom - kaže 34-godišnji Dejan Kočiš. Dvije godine stariji Marinko Orsag također je vatrogasac i dozapovjednik DVD-a Vularija. U vatrogastvu je od 1988. godine i iz poznate je vatrogasne obitelji.

Davor Špoljar (31) je trener i igrač NK-a Trnava iz Goričana. Trenira i U 15 uzrast Mladosti Komet Prelog. I on je u mlađim danima bio vatrogasac. Ozlijeđeni vozač, 18-godišnjak iz Svete Marije, stoga je doista imao nevjerojatnu sreću da mu odmah po udesu, koji je mogao završiti kobno, naiđu tri policajca-vatrogasca! Alkohol i brzina i ovaj put su zaprijetili mladom životu, no, uistinu je rođen pod sretnom zvijezdom.

Ozlijeđeni mladić je ostao zaglavljen između vozačkih vrata i ograde