Tragovima prošlosti 21.11.2017. 12:32. Zadnja izmjena: 21.11.2017. 12:35.

Retrovizor

1975. godine s radom počela omladinska politička škola, super bačva 1998. godine

19. studenoga 1975.: Počela s radom omladinska politička škola

U srijedu je održana prva sjednica predsjednika i sekretara (na slici) mjesnih konferencija Saveza socijalističke omladine, koje su na našem području konstituirane nedavno. Uz raspravu o sistemu djelovanja mjesnih konferencija SSO-e u novoj organizaciji Saveza socijalističke omladine, te o sprovođenju akcija Općinske konferencije SSO Čakovec, bilo je najviše riječi o početku rada prve omladinske političke škole na području naše općine, i praktičnoj primjeni stečenih znanja u svakodnevnom životu. Ovu školu će pohađati svi predsjednici i sekretari mjesnih konferencija SSO, koje djeluju na našem području.

19. studenoga 1982.: Trčalo 360 osnovaca iz 18 škola

Tri stotine i šezdeset učenica i učenika iz čak osamnaest osnovnih škola Međimurja sudjelovalo je na ovogodišnjem Jesenskom krosu međimurskih osnovaca, kojeg je uspješno organizirala čakovečka Osnovna škola Međimurski partizanski odred. U ekipnoj konkurenciji najuspješnija je bila Osnovna škola Ivan Goran Kovačić iz Lopatinca, koja je bila uvjerljivo najbolja u obje ženske konkurencije, a u muškoj konkurenciji najbolje su bile OŠ Marko Kovač iz Domašinca (učenici V/VI razred) te OŠ Međimurski partizanski odred Čakovec (učenici VII/VIII razred).

14. studenoga 1986.: Priznanja dobrovoljnim davaocima krvi

U povodu Dana dobrovoljnih davalaca krvi i Međunarodne godine mira u Murskom Središću je u subotu održana svečanost na kojoj su uručena priznanja 95 dobrovoljnih davalaca krvi iz Murskog Središća. Svečanosti su prisustvovali predstavnici društveno-političkih organizacija općine Čakovec i M. Središća kao i predstavnici Crvenog križa iz Lendave i okolnih mjesta. Prigodan program izveli su učenici OŠ M. Središće. Dvanaestorica davalaca krvi primila su priznanje za 25 i više davanja, dok su Dragutin Repalust i Ivan Palnec, koji je 44 puta dao krv, primili plaketu za 40 davanja. (I. Leček, Snimio: R.Tomanić)

17. studenog 1993.: Mali Amerikanci u Čateksovim kompletima

Već pet godina u većim robnim kućama u Americi može se kupiti odjeća za djecu proizvedena u Čateksu. S poslovnim partnerom iz New Yorka godišnje se ugovori preko 200.000 komada kompleta (hlačice ili šosevi i bluzice) za djecu od dvije do šest godina starosti. Čateks radi komplete prema kreaciji i dezenu kupaca. Sav ostali dio posla djelo je zaposlenih u čakovečkoj firmi. Protekle su godine tako od izvoza na američko tržište ostvarili 900.000 USD. Ove je godine to nešto manje (620.000 USD) zbog nestabilne situacije i rata u Hrvatskoj, kao i stalnih prijetnji uvođenja embarga. (R.Topličanec)

18. studenog 1998.: Super bačva

MACINEC – Prije otprilike godinu dana u ovom je listu već objavljen kratki zapis o ogromnoj bačvi izrađenoj od tzv. rostfrei čelika, zapremnine od čak 28.000 litara. Naravno, ona je kod svog podrumara već odavno u svojoj vinskoj funkciji, kao i još nekoliko izrađenih nešto kasnije. A sad, u vrijeme krštenja mošta, još jedna ogromna bačva krenula je iz Macinca. Ovaj puta u nju može stati nevjerojatnih 50.000 litara tekućine. Najveći problem nije bio u proizvodnji bačve, već u transportu. Ipak, bačva je već stigla u podrume orahovičke vinarije. Na fotografija: dvadesetak radnika trebalo je za utovar super-bačve. (Boris Tomašić)