Tragovima prošlosti 12.01.2018. 10:04. Zadnja izmjena: 12.01.2018. 10:08.

Retrovizor

Danas se žene porađaju u liftovima, automobilima, tramvajima i tko zna gdje sve - 1985.g

28. prosinca 1977.: Položen kamen temeljac za dogradnju Općinskog suda u Čakovcu

Obilježavajući Dan Jugoslavenske narodne armije, u petak je položen kamen – temeljac za dogradnju zgrade Općinskog suda u Čakovcu. Svečanosti, koju je otvorio Zvonimir Vertuš, predsjednik Zbora radnih ljudi Općinskog suda i Općinskog javnog tužilaštva, prisustvovali su mnogi ugledni gosti, društveno – politički radnici, predstavnici JNA i radnih organizacija. Sam čin polaganja obavio je Đuro Dabelić, republički sekretar za pravosuđe i opću upravu i član izvršnog vijeća Sabora. (lj)

27. prosinca 1985.: Rodilište u kući

Da se kojim slučajem i u nas bira ličnost godine, zacijelo bi Franjo Hanžeković iz Savske Vesi bio jedan od najozbiljnijih kandidata. Naime, on je nedavno sam, bez ičije pomoći, porodio vlastitu suprugu. Porod je protekao bez komplikacija, a mala Marta kojoj je danas punih osamnaest dana, već je ljubimica ukućana. Netko će reći, ništa neobično. Danas se žene porađaju u liftovima, automobilima, tramvajima i tko zna gdje sve ne. Točno, no Hanžekoviću je ovo treće dijete zaredom koje je morao poroditi kod kuće. Samo je najstarija kćer Melita, kojoj je devet godina, rođena u rodilištu. (lj. žganec)

28. prosinca 1990.: Svečanije nego ikad

Ovogodišnja polnoćka, sveta misa, tradicionalno je u Međimurju izmamila na ulice vjernike i one koji to nisu. Sve crkve su, kao što je to uobičajeno već mnogo godina, bile prepune vjernika katolika. Prva polnoćka u novoj, demokratskoj, Hrvatskoj bila je raspoloženjem svečanija od prijašnjih, a mnogi vjernici ostali su zbog gužve stajati ispred crkvenih vrata. Blagdan Božić dočekan je u Čakovcu, u crkvi sv. Nikole veoma svečano. No, ispred crkve je bilo i onog manje svečanog, petarde su letjele na sve strane uz zaglušnu buku. (J.Š., Snimio D. Lesar)

28. prosinca 1994.: Božićno odmrzavanje prometa

Željezničari su obnovili rad u petak – to je prigodni čin dobre volje uz Božić četiriju željezničkih sindikata. Dani ovih blagdana ipak predstavljaju specifičnu situaciju u prometu, željezničari su ovime izašli u susret prvenstveno građanima, koji su trpjeli nepodnošljiv kaos na autobusnim linijama. No, promet je privremen, to je odmrzavanje za božićnih blagdana, a onda se ponovo obustavlja, to je odluka željezničkog štrajkačkog odbora. (k)

22. prosinca 1999.: U carstvu bez granica

Učenici 4.a razreda II. Osnovne škole iz Čakovca nedavno su, u igraonici Bamblek čakovečke Knjižnice i čitaonice, izveli novogodišnju predstavu Carstvo bez granica, autorice Petrane Sabolek. U pripremi predstave pomogle su im učiteljica Katarina Majnarić i te voditeljica igraonice Blaženka Hunjadi – Bašek. Svojim Carstvom bez granica djeca su ušla u carstva mnogih srca koja ih umiju poslušati.... (d)