Tragovima prošlosti 19.09.2016. 11:28. Zadnja izmjena: 19.09.2016. 12:01.

Retrovizor

Listamo stare brojeve Međimurja iz lipnja 1952., 1962., 1978. te 1989. godine!

U MEĐIMURJU JE NEKAD PISALO...

Listamo za vas, dragi čitatelji, požutjele stranice negdašnjih brojeva Međimurja... zato što smo svi skloni starim, dobrim vremenima. Čim čovjek prijeđe i onu mladu granicu od 30, a kamoli višu dob, sve češće govori u perfektu, naglašavajući pozlatu koju mu daruje vrijeme. A vrijeme je kao voda; ispire loše, a ostavlja zlatna zrnca uspomena. Možda neki događaj iz davne ili bliže prošlosti i vas sjeti na neka vaša dobra, stara vremena.

 

  • S početka lipnja 1952.

Hej, haj brigade...

Srednjoškolski omladinci, njih 160, i ove će godine na radne akcije. Obaveza je Gradskog komiteta NO-a Čakovec uputiti mladež na izgradnju Hidroelektrane Vinodol. Iz Čakovca polaze dvije (umjesto jedne) brigade – jedna sastavljena od učenika u privredi, Ekonomskog tehnikuma i nekoliko omladinaca i omladinki iz grada dok će drugu formirati Učiteljska škola. Formiranje obiju brigada izvršeno je u Krapini prigodom Titovog dolaska.

Vatrogasci Putjana

DVD Putjane 8. juna svečano je proslavilo 40. obljetnicu svog osnutka. Društvo je za svog postojanja imalo 192 intervencije na garištima, a najveći je napredak postiglo nakon oslobođenja kad je uspjelo urediti vatrogasni dom, urediti postojeće i iskopati 3 nova vatrogasna bunara, proširiti članstvo, osnovati ženski vod i nabaviti vatrogasni automobil i agregat.

Skupština DVD-a Pustakovec Buzovec Putjane u ožujku 2016. godine

  • lipanj 1962.

Štedilo se, imalo se...

Raste broj štediša Komunalne banke Čakovec. Banka je u posljednje vrijeme osobito propagirala štednju kod građana, školske djece i zaposlenih u ustanovama i poduzećima. Broj štediša je u prvih 5 mjeseci 1962. skočio s 2.230 koliko ih je zabilježeno 1961. na 2.855, a osim ovih aktivnih ima i 1.200 štediša s manjim ulogom te mobilnog službenika koji obilazi ustanove i poduzeća.

More radnicima!

Radnici Međimurske trikotaže koriste godišnji odmor na Rabu i u Crikvenici u Varteksovom odmaralištu. Radi se o 18 radnika MTČ-a s obiteljima; drugi će odmor provesti u Splitu u kampu izviđača Čakovca dok će neki otići u Vučkovec u sindikalno odmaralište službenika NO-a kotara.

  • lipanj 1978.

Škola za domaćice

Povodom završetka školske godine 27 polaznica jednogodišnje domaćinske škole koja djeluje u sklopu Centra za unapređivanje domaćinstva Čakovec upriličilo je izložbu vlastoručnih radova. Vera Rosić, rukovodilac Centra, ustvrdila je kako je ova generacija bila vrijedna i ispunila sve zadaće predviđene programom školovanja. Centar je inače dio Radničkog sveučilišta u čijim je prostorijama u Starom gradu i održana izložba te degustacija proizvoda zagrebačke firme Ledo.

Čakovečki nadvožnjak

Delegati zagrebačke Regionalne samoupravne interesne zajednice za ceste održali su sjednicu na području Zajednice općina Varaždin. Prije početka rada Skupštine uputili su se u razgledavanje gradilišta na drugom čakovečkom nadvožnjaku, u blizini Hrasta. Svjedočili su postavljanju prvog upornjaka te izrazili zadovoljstvo dotadašnjim tokom radova. Tjedan prije za izgradnju je pristiglo novih 8 milijuna dinara sredstava.

Čakovečki nadvožnjak u studenom 2015. godine. Photo by: Velimir Kelkedi

  • lipanj 1989.

Buđenje spidveja u Prelogu

U petak, 2. lipnja, u Prelogu je održana osnivačka skupština Spidvej kluba Ivan Malek Gajer Prelog. Klub će funkcionirati u sklopu istoimenog Automoto društva.

Sjajne kuglačice

Kuglačice MTČ-a, dvojac Slađana Vujičić i Željka Pal, su se plasirale na republičko takmičenje u kuglanju u Rijeci, za juniorske parove. One su na natjecanju regije ubjedljivo osvojile prvo mjesto. Kuglački klub MTČ i inače postiže zapažene rezultate na međuopćinskim i republičkim natjecanjima.