Tragovima prošlosti 07.11.2017. 22:31. Zadnja izmjena: 07.11.2017. 22:35.

Retrovizor

Savezno natjecanje građevinara Jugoslavije 1974. godine, "pauk" na snijeg 1994. godine...

30. listopada 1974.: Međimurci - najbolji zidari u Jugoslaviji

Iz dalekog Herceg-Novog, sa Saveznog natjecanja građevinara Jugoslavije, pristigle su nam radosne vijesti. Na tom natjecanju, održanom 19. i 20. listopada, radnici Građevnog kombinata Međimurje iz Čakovca Franjo Car i Ivan Mihalković, pod vodstvom Stanka Hajdarovića, zauzeli su prvo mjesto prikazavši zavidne zidarske vještine. U povodu toga je prošle srijede predsjednik Skupštine općine Čakovec inž. Danijel Režek upriličio prijem za šampione Jugoslavije, čestitajući im na zaista velikom i zasluženom uspjehu. (I.V.)

31. listopada 1980.: Djeca s prirodom

Ni prohladni jesenski dani nisu omeli mališane u dječjim vrtićima i proslavi jesenske svečanosti. Djeca su izašla u prostrana dvorišta i igrališta vrtića okićena jesenskim lišćem, ogrlicama od kestena, a sve u njihovoj okolini odisalo je jesenjim ugođajima. Stogovi kukuruzovine, zreli klipovi obješeni na ljuljačke, velike žute dozrele tikve i kestene nestrpljivo su čekali s papirnatim tuljcima mališani u dvorištu dječjeg vrtića u Maslarićevoj. Oni najnestrpljiviji došli su do pečenjara. Dim je grizao oči, ali što to smeta kad će prvi dobiti još vruće kestene.

30. listopada 1987.: Spomen-poprsje Mirka Bukovca

Na prostoru Osnovne škole u Nedelišću, prigodnom je svečanošću u nedjelju otkriveno spomen-poprsje istaknutog revolucionera međimurskog kraja, Mirka Bukovca. U prisustvu brojnih mještana, vodećih predstavnika društveno-političkog i skupštinskog života Općine, boraca JNA i omladine, poprsje revolucionara čije ime nosi škola u Nedelišću, otkrio je Dragutin Grđan, izvršni sekretar CK SKH. Ovoj svečanosti upriličenoj u povodu 50-godišnjice dolaska druga Tita na čelo KPJ i 50- obljetnice osnutka KPH – prisustvovao je i narodni heroj i član Savjeta federacije, Antu Biber-Tehek. (Lj. Žganec)

2. studenog 1994.: I „pauk“ na snijeg!?

U Poglavarstvu grada Čakovca prošlog je tjedna održan i drugi krug razgovora s predsjednicima mjesnih odbora o pripremama za zimsko održavanje prometnica. Svi su napravili domaću zadaću, barem prema onomu što kaže dipl. inž. Bojan Perhoč, pročelnik odjela za prostorno planiranje u gradskoj upravi – određeni su prioriteti za potrebu čišćenja snijega s prometnica, određene liste potencijalnih izvođača poslova zimskog održavanja. Sad je na redu Poglavarstvo, ono „pročešljava“ ponude, nakon toga će biti moguće da se svi elementi sklope u konkretan „sustav“ zimske službe na cestama. Predviđen je čak i „pauk“ za ekstremne slučajeve, ako bi na prometnici promet bio blokiran zametenim kolima. (k)

3. studenog 1999.: Ljepše je davati nego primati

Nakon devet godina Hrvatski crveni križ, Gradsko društvo Čakovec, organiziralo je susret višestrukih darovatelja krvi povodom 25. listopada - Dana dobrovoljnih darovatelja krvi. U restoranu Doma Hrvatske vojske u Čakovcu prošlog su se ponedjeljka okupili dobrovoljni darovatelji krvi iz čitavog Međimurja, koji su krv dali više od 50 i 75 puta. U Međimurskoj županiji od 1955. godine je registrirano ukupno 17.000 darovatelja krvi. Sada ih je aktivnih oko 5.000. Za potrebe Županijske bolnice Čakovec godišnje bi trebalo krv dati između 3.000 i 4.000 darovatelja. (Bojan Kocijan)