Veliki odmor 10.04.2017. 10:04. Zadnja izmjena: 10.04.2017. 10:10.

Jedan glumac u šest uloga

Igor Baksa u samostalnoj predstavi Zubi djecu uči kako čuvati oralno zdravlje

Nakon što je s Kazališnom družinom "Pinklec" proslavio novu predstavu "Preko sedam mora, preko sedam gora", a s njom i 30.-tu obljetnicu družine, čakovečki glumac i glazbenik Igor Baksa nastavlja udarničkim tempom. Trenutačno igra u 7 različitih predstava, još su dvije u pripremi, a za najmlađe Međimurce u školama će igrati i samostalnu predstavu, odnosno igrokaz za jednog glumca pod nazivom "Zubi".

Predstavu je osmislio prema motivima slikovnice "Perem zube svaki dan" Mladena Kušeca i u njoj će sam odigrati čak 6 uloga - dječaka Matije, njegove majke, bake i prijateljice Anice, zubara i Karijesa Crnog. Predstava je namijenjena predškolskom uzrastu i učenicima nižih razreda osnovnih škola i edukativnog je karaktera.

- Glavni lik Matija ne sluša mamu i baku i ne želi prati zube, što dovodi do ozbiljnoga zdravstvenog problema i naposljetku do susreta sa zubarom. Cilj je predstave djecu osloboditi straha od zubara i osvijestiti važnost pravilne i redovite oralne higijene, ali i zdrave prehrane. U "Zubima" to nastojim kroz dijalog likova, songove koje pjevam uz pratnju gitare i razgovor s malim gledateljima, kojima će na kraju biti podijeljene četkice i paste da naučeno mogu i primijeniti, pojašnjava Igor.

Predstava je nastavak uspješne suradnje s čakovečkom doktoricom dentalne medicine, mr. sc. Tanjom Rosić. Igor, naime, već pet godina kao volonter sudjeluje u Danu zdravog osmijeha, koji se nedavno u Čakovcu održao već 12. put. - Prvi put kad sam vodio akciju, na kvizu su odgovore uglavnom šaptale mame, sad već klinci sami znaju sve odgovore, kaže.

S obzirom na veliki uspjeh same akcije, ali i potrebi da se važnost o zdravlju zubi djeci približi na pristupačan način, ideja o predstavi rodila se još prije nekoliko godina. Prošle ju je godine Igor prvi put odigrao za čakovečke školarce, a uskoro stiže i u vrtiće i škole diljem Međimurja.