Svakodnevica 08.07.2017. 00:54. Zadnja izmjena: 08.07.2017. 10:13.

Najbolji glumac KAM-a

Franjo Halabarec: Od nošenja kulisa do niza glumačkih uloga

- U Pribislavcu, gdje sam ranije živio, davne 1999. godine u KUD-u su trebali nekog tko će im pomoći u nošenju kulisa za jednu predstavu pa sam im se pridružio kao radna snaga. Uvijek mi je bilo lijepo gledati predstave, ali tada nisam vjerovao da bih ja mogao biti dio jedne.

Dogodilo se da, kad sam pomagao s kulisama 2000. godine, nije imao tko pročitati par rečenica jedne uloge, pa su me zamolili da uskočim. Svima se svidjelo kako sam interpretirao te rečenice i tako je sve krenulo, odgovorio je Franjo Halabarec, ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu na Festivalu kazališnih amatera Međimurja, kad smo ga upitali kako i kada se počeo baviti glumom.

U prvoj predstavi dramske sekcije KUD-a Kaštel Pribislavec imao je manju ulogu, a već u drugoj imao je glavnu te je malo po malo zavolio glumu i shvatio da se na pozornici odlično snalazi. Danas je iza njega niz predstava, a preseljenjem u Vukanovec nije mu trebalo dugo da se pridruži radu KUU Lipa Gornji Mihaljevec s čijom je predstavom Se je to život ove godine i osvojio nagradu za najboljeg glumca odglumivši ulogu funkcionera Pište od kojeg se očekuje da u njihovu mjestu posloži sve u red prilikom dolaska Tita i riješi sve nastale probleme. Obožava sve vezano uz kulturno umjetničke udruge i društva. Uz glumu stoga i pleše folklor, a na probama uživa.

Član KUU Lipa sam od 2009. godine kada su oni prvi puta išli na KAM i od tada smo redoviti gosti tog Festivala, a povremeno osvajamo nagrade. Glumeći s njima sam 2015. godine dobio posebno priznanje KAM-a za maestralno odigranu ulogu pijanca. Ekipa u Lipi je zaista za svaku pohvalu. Nakon niza uspjeha s dramskom sekcijom iznenadili su me poklonom i zahvalom, a svaka proba s njima je drugačija. Slavi se svaki rođendan, imendan i dobivanje unučadi ili djeteta, često dolazi muzika pa zapjevamo te se zato i dobro zabavljamo plešući i ulazeći u svoje uloge na pozornici. Upravo to što smo toliko spontani i opušteni je tajna naših uspjeha, smatra Franjo Halabarec.

SE JE TO ŽIVOT

Inače uvijek prvi znam cijeli tekst napamet, no s komedijom Se je to život nije bilo baš tako. Morali su me tjerati i nagovarati neka konačno naučim tekst, no sve sam ja to „uhvatio“ na vrijeme i uspio sam ući u ulogu. Za vrijeme izvođenja predstave na festivalu KAM čuo sam smijeh publike, no nisam se dao dekoncentrirati. Tek kad je predstava bila gotova i kad smo se naklonili, pogledao sam prema publici. U tom su mi trenutku zasuzile oči došle jer sam kod gledatelja vidio osmijeh na licima i oduševljenje. To je jedan poseban trenutak koji je jako teško riječima opisati. Osjećao sam veliko zadovoljstvo jer smo uspjeli u našem naumu - nasmijati ljude i uljepšati im dan, objasnio je komunikativni i veseli glumac koji inače radi u jednoj građevinskoj tvrtki u Čakovcu.

Predstava autora i redatelja Roberta Kosa Se je to život proglašena je i najboljom predstavom Festivala te je KUU Lipa Gornji Mihaljevec sudjelovao i na Državnom festivalu hrvatskih kazališnih amatera gdje su svi glumci dobili dobre kritike. Osim što pleše i glumi, F. Halabarec je prije pet godina napisao tekst za predstavu pod nazivom Slučajnosti, koju su članovi KUU Lipa odglumili u Gornjem Mihaljevcu na Danima Lipe. – Malo sam se ulijenio pa ne pišem od onda, ali bih mogao ponovo napisati neku predstavu čim dođe ideja i inspiracija. Imam još vremena dok se drugi autori ne ispušu, najavio je pohvalivši rad KUU Lipa i zahvalivši predsjednici Jasenki Novak koja se trudi držati Udrugu na okupu. – Uspjeh koji smo na KAM-u ove godine ostvarili ne znači da odustajemo, već upravo suprotno – iduće godine želimo napraviti još bolju predstavu da pokažemo da ovo nije bila slučajnost već da smo zaista među najboljim dramskim amaterima Međimurja, poručio je najbolji glavni glumac KAM-a Franjo Halabarec.