Pozornica 03.08.2017. 10:44. Zadnja izmjena: 03.08.2017. 10:47.

Se je to život

Glumac i redatelj Robert Kos: U Lipi smo svi pravi amateri i veseljaci

Predstava Se je to život autora i redatelja Roberta Kosa ove je godine u Prelogu na Festivalu KAM oduševila žiri i publiku te je proglašena najboljom, a sam redatelj R. Kos primio je i nagradu za najbolju režiju. Vesela družina kulturno umjetničke udruge Lipa, koja okuplja mještane općine Gornji Mihaljevec, vrhunski je izvela komad koji se dugo „kuhao“ u glavi i na papirima u bilježnicama R. Kosa, koji je trenutno i podpredsjednik Lipe. –Prvo mi na pamet treba pasti neka dobra tema, ona je najbitnija, a onda je malo po malo dorađujem. Na tekstu za ovu, nagrađenu predstavu sam radio dvije godine. Imam kostur i onda se unutra ubacuju fore koje padnu na pamet meni, a često i glumcima na probi. Svi mi članovi Udruge radimo zajedno, pa tako i skupa prilagođavamo tekst i glumu, kazao je nagrađeni redatelj, ujedno i glumac u predstavi Se je to život koja govori o vrtlogu života koji svima donosi prepreke i zamke i svatko se s životnim situacijama bori na svoj način s više ili maje uspjeha.

–Nekoliko sam tekstova napisao za Lipu, a s obzirom da je dosta članova pišući pokušavam za svakog naći neku ulogu tako da se svi uključe, posebno mi je važno da sudjeluju sve dobne skupine, kazao je R. Kos uz kojeg u predstavi Se je to život glume njegove kćeri Tara i Tia dok je supruga Ksenija Kanižaj - Kos kostimografkinja pa je tako svaka proba ujedno i obiteljsko druženje, nedostaje im samo još sin Jan.

Kostimi su bitni za svaku predstavu

– Od šestog razreda osnovne škole sam u folkloru i imam dosta stare odjeće i nošnji. Dok za neku predstavu trebamo kostime pohitam na tavan i tamo se uvijek nešto korisno nađe, kazala nam je Ksenija dodavši kako se u predstavi izmjenjuju povijesna razdoblja pa se glumci tri, četiri puta presvlače. –Puno se toga u ovoj predstavi događalo iza kulisa. Komplicirano je presvući se, pa opet na vrijeme stići na pozornicu i pri tom ne ništa zeznuti. Dok je puno ljudi na sceni to može biti vrhunski odrađeno ili otići u krivom smjeru. Nama se, srećom, dogodilo ovo prvo. U Prelogu je bila odlična atmosfera, mi smo bili dobre volje, a i publika je bila super raspoložena pa nas je još dodatno podigla, odao je R. Kos recept za uspješnost predstave kojoj je trebalo par godina da konačno bude uvježbana i izvedena na KAM-u. 

- Prije tri godine već smo imali tekst predstave Se je to život, ali nam se, zbog 20-ak glumaca i puno rekvizita, činila komplicirana pa je nismo glumili. Prošle godine ponovno smo stavili tekst na stol i opet smo odustali. Evo sada, treće godine od kako tekst postoji, smo odlučili smo uhvatiti se s njom u koštac i odglumiti je, rekao je tekstopisac, redatelj i glumac napomenuvši da moraju nešto odlično pripremiti i za iduću godinu. Uz njega za glumačku družinu općine Gornji Mihaljevec tekstove piše Rajka Trojkter, a Jasenka Novak tekstove adaptira pa će se lako naći neka predstava upravo za članove Lipe. Bračni par Kos pohvalio je amatersku scenu u Međimurju jer uvijek djeluju jedni uz druge, međusobno si pomažu i podržavaju se te jedni drugima nisu zavidni zbog uspjeha.

– Odlična je cijela scena, a posebno naša udruga Lipa. Baš smo pravi amateri, nekad se dogodi da se dogovorimo za probu, nađemo se, zapričamo i na kraju uopće ne vježbamo. Svaka je proba zabavna, nasmijano objašnjava autor pobjedničke predstave koja je Međimurje predstavljala i na državnoj razini gdje nisu osvojili nagrade, ali su zato pokupili pozitivne kritike. – Žiri je rekao da je Se je to život jedna od najupečatljivijih predstava ove godine, a svi su jako hvalili međimurski govor i izričaj kojeg smo baš dobro prezentirali, pohvalio je naš sugovornik koji već na veliko razmišlja o KAM-u 2018. godine.