Život udruga 17.10.2016. 08:40. Zadnja izmjena: 12.01.2017. 13:51.

Kestenijada

Izlet u Hrvatsku Kostajnicu Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata - Čakovec

Udruga veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata - Čakovec za svoje članove i članove njihovih obitelji organizirala je u subotu, 8. rujna cjelodnevni izlet na kestenijadu u Hrvatsku Kostajnicu.

Putovanje je započelo u ranim jutarnjim satima iz nekadašnjeg sjedišta 34. inženjerijske bojne (bivše vojarne) u smjeru Zagreba i dalje prema Petrinji u kojoj je organiziran zastanak i jutarnja kava. Nakon toga laganom i ugodnom vožnjom uz banijska svitanja i krajobraze jesenskih boja nastavljen je put do brda Čukur na kojem je posjećeno spomen obilježje Gordanu Ledereru.

Nakon kraćeg obilaska spomen obilježja u organizaciji UVIBDR, a zahvaljujući sponzorima organizirana je okrjepa (doručak) uz domaće kobasice. Dolazak u Hrvatsku Kostajnicu sukladno planiranom bio je oko 10 i 30 sati. Veterani, inženjerci u pratnji svojih članova obitelji brzo su se raštrkali po gradu u posjeti mnogobrojnim štandovima koji su nudili razne delicije, a u središtu je dakako bio pečeni kesten. Obišla se i stara utvrda Zrinskih na desnoj obali bajkovite i bistre rijeke Une.

Kratko su evocirana i ratna sjećanja na zapriječeno rušenje mosta prijeko rijeke Une, a u sklopu pobjedonosne VRO Oluja u kojem je 34. inženjerijska bojna imala odgovornu zadaću utvrđivanja državne granice. Oko 15:15 sati završen je posjet Hrvatskoj Kostajnici i na povratku je napravljena postaja za ručak-večeru u prekrasnom OPG Korablja Tišinić gdje su izletnici nakon obilnog roštilja uživali u šetnji i razgledavanju raznih životinja koje obitavaju na prostorima OPG-a.

Povratak u Čakovec bio je oko 21.30, a sretni i zadovoljni članovi Udruge obvezali su svoj Upravni odbor na istu aktivnost, ali na drugu destinaciju i sljedeće godine. Izlet je organiziran uz sponzorstvo i sufinanciranje grada Čakovca.