Život udruga 05.02.2018. 23:21. Zadnja izmjena: 05.02.2018. 23:25.

Volonterka

Mateja Balent iz Draškovca: U društvu mojih penzionera pronašla sam smisao

Gdje god i kad god sretnete preloške umirovljenike, s njima će u društvu gotovo uvijek biti i volonterka Mateja Balent (27) iz Draškovca. Neće je biti teško prepoznati – što po mladosti, što po vedrome osmijehu, ili po tome što će fotoaparatom u jednoj i pametnim telefonom u drugoj ruci bilježiti pjesmu, ples ili sportske korake članova Udruge umirovljenika Prelog.

Jedna su od najbrojnijih udruga koja okuplja Međimurce zlatne životne dobi, zasigurno i jedna od najaktivnijih, a upravo je Mateja važan kotačić u njihovu svakodnevnu radu - samo je prošle godine radom u Udruzi prikupila čak 190 volonterskih sati, a nedavno je za svoj angažman primila i posebno priznanje koje volonterima dodijeljuje Međimurska županija.

Kao volonterka Centra za pomoć u kući Međimurske županije, u Udrugu je stigla prije dvije godine, na poticaj predsjednika Ivana Koseca. - U to je vrijeme u Gradu Prelogu bila na stručnom osposobljavanju, a meni je trebala pomoć oko računala i zamolio sam je da mi malo pomogne. Rado me podučila i mogu reći da svo svoje informatičko znanje – a znam dosta – dugujem upravo njoj, pojašnjava Kosec.

Nakon što je agilnome predsjedniku pomogla u prvim digitalnim koracima, nije dugo trebalo da se aktivira u samoj udruzi - radila je najprije od kuće na izradi baze podataka i uređivanju Facebook stranice, no ubrzo je osjetila želju da kroz program Klubova za starije osobe proširi spektar volonterskih poslova. Danas tako osmišljava i provodi radionice, priprema potrebne materijale, svakog prvog utorka u mjesecu organizira mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi, inicirala je ponovo pokretanje nordijskog hodanja te zumbu, koordinira rad sekcija i njihovih voditelja, prati nastupe i uređuje profile Udruge na društvenim mrežama, a svaki utorak i četvrtak u prostorijama Udruge pomaže predsjedniku Kosecu u radu.

Iskustvo

- I onda kad navečer dođem doma, osjećam se ispunjeno i sretno, pojašnjava Mateja. Mlada Draškovčanka magistrica je ekonomije, no stalan posao bezuspješno traži već neko vrijeme. Da kojim slučajem svoje mjesto nije pronašla u Udruzi umirovljenika, velika je vjerojatnost da bi podlegla depresivnim mislima, kaže. Možda za svoj trud i vrijeme nije plaćena u novcu, dodaje, ali volonterskim radom dobiva mnogo više.

- Moji su umirovljenici puni iskustva i od njih mogu puno naučiti o životu. A opet ja njih učim modernim tekovinama, poput rada na računalu ili snalaženja na društvenim mrežama. I stvarno sam sretna zbog toga, to je dio mojega života, i planiram nastaviti volontirati i kad pronađem posao, ističe.

Od Mateje umirovljenici mogu računati na konkretnu pomoć, ali često je tu samo kako bi ih saslušala i pružila pokoju riječ utjehe ili savjet.

Vedrina

I zato im je njihova Mateja neprocjenjiva.

- Toliko nas je obogatila i toliko nam je vedrine donijela da je to teško i opisati. Ma, ona je volonterka za pet plus!, jednoglasno kažu, u želji da i drugi mladi ljudi slijede njezin primjer.