Život udruga 25.09.2017. 12:39. Zadnja izmjena: 25.09.2017. 12:46.

Projekti i programi

Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze, 26. rujna obilježit će i međimursko Društvo

Oboljeli od multiple skleroze Republike Hrvatske, 26. rujna obilježavaju svoj Nacionalni dan. Tradicija obilježavanja tog dana datira od 1979. godine kada je 26. rujna, uz prisustvovanje oboljelih od multiple skleroze i neurologa iz Rijeke i Zagreba, osnovano prvo “Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske”. Hrvatski sabor je 17. travnja 2015. na inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze, 26. rujna.

Pravovremeno liječenje oboljelih osoba, odmah po uspostavi dijagnoze, od iznimne je važnosti. Iz tog se razloga multiplu sklerozu mora osvijestiti kao globalni problem. Društvo multiple skleroze Međimurske županije putem mnogobrojnih projekata i programa financiranih iz nacionalnih i europskih fondova nastoji poboljšati i unaprijediti kvalitetu života svojih članova, ali i svih ostalih osobna s invaliditetom na području Međimurske županije.

Društvo trenutno ima zaposleno 8 osobnih asistentica, 2 gerontodomaćice i jednu administrativnu djelatnicu. Najznačajniji projekti i programi koje provode su trogodišnji programi „Tu smo, spremni da pomognemo“ i „Osobni asistent za osobe s najtežim invaliditetom“ financirani od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te projekt „Osobna asistencija za osobe s multiplom sklerozom“ financiran od strane Europskog socijalnog fonda“.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije obilježit će Nacionalni dan multiple skleroze sudjelovanjem na jubilarnom X. Simpoziju oboljelih od multiple skleroze u Varaždinskim toplicama od 13. -15. listopada 2017. godine u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.