Život udruga 30.06.2016. 12:28. Zadnja izmjena: 02.07.2016. 10:45.

Gornji Kuršanec

Nedelišće dominantno na općinskom vatrogasnom natjecanju

U subotu 18. lipnja kod jezera Zrinskih u Gornjem Kuršancu održano je natjecanje Vatrogasne zajednice Općine Nedelišće. Najviše spretnosti i brzine imalo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Nedelišće, pobjedama u muškoj A i B kategoriji te u ženskoj B kategoriji. Najzanimljivije je to što su u oba slučaja natjecatelji u B kategoriji, dakle vatrogasci i vatrogaskinje stariji od 30 godina, vježbe izveli brže od mlađih kolega u A ekipama.

Ove godine i mokra vježba

Domaćin je bio DVD Gornji Kuršanec, koji se zbog zahtjevnosti organizacije nije natjecao. Ove godine izvođena je i mokra vježba te su vodu crpili iz jezera. Odmah na početku natjecanja, kod nastupa DVD-a Macinec, "crknula" je pumpa no domaćin je reagirao ekspresno i brzo je dopremljena nova te je prava bitka mogla početi. Muška B ekipa Nedelišća suhu je vježbu izvela za 40,40, a mokru za 46 sekundi. Muška A ekipa Nedelišća pak je suhu vježbu izvela za 52, a mokru za 58,20 sekundi.

Kod ženskih B ekipa je Nedelišće suhu vježbu izvelo za 56,90, a mokru za 67,40 sekundi. U A kategoriji (opet) su pobijedile djevojke iz Pušćina, no i one su bile sporije od starijih kolegica iz Nedelišća; suhu vježbu izvele su za 86,10 (20 sekundi greške), a mokru za 79,70 sekundi.

Veliki prijelazni pehar s najboljim rezultatom dana stoga je odnijela B ekipa Nedelišća. Bio im je to treći za redom te je prešao u njihovo trajno vlasništvo. Zlatko Marciuš, predsjednik DVD-a Nedelišće i općinske Vatrogasne zajednice, bio je ponosan na svoje Nedelišćance, ali i na sve ostale.

- Nastupilo je oko 400 vatrogasaca. No najviše me raduje ovoliko djece u kategorijama mladeži i pomlatka. Njihova je budućnost i dobro je, kao što vidimo, da mladi imaju od koga učiti - kazao je Marciuš. Prije Nedelišćanaca čak tri trajna pehara osvajao je DVD Slakovec, ponekad u A, ponekad u B kategoriji. Njihov predsjednik Josip Senčar ima tumačenje zašto B ekipe dominiraju nad mlađim kolegama.

"Dečki više nejdu u vojsku"

- Mladi više nisu toliko unutra, dečki više nejdu u vojsku... Državni rezultati su 28 ili 29 sekundi. U najboljim danima Slakovca mi smo imali 31-32. A vidite da danas rezultati nisu ni blizu tome - kazao je Senčar. Ovdje valja napomenuti da je i njegova ekipa, dakle Slakovec B koji je osvojio drugo mjesto, bio brži od najbolje A ekipe čak i kad im se oduzmu dodatni bodovi na godine!

Zanimljiv su nastup imale i žene B iz Slakovca. Prilikom izvođenja mokre vježbe pukla im je B cijev, no snašle su se i zamijenile je te im nikakva greška nije računata.

- Dovršile su vježbu... Rijetko bi se koja muška ekipa tako snašla - komentirao je gladajući sa strane općinski zapovjednik Dragan Treska.

Pri dodjeli nagrada načelnik Darko Dania, i sam pripadnik DVD-a Nedelišće, pak je kazao da nitko nema toliko vatrogaskinja u općini. Valja pohvaliti domaći DVD na čelu s predsjednikom Sašom Zubićem i zapovjednikom Danijelom Valjkom. U samo tjedan dana organizirali su i veliki vatrogasni memorijal i općinsko natjecanje. Članice Udruge žena vrijedno su i marljivo posluživale sve goste.

Rezultati po kategorijama

Pobjednike je proglasio Marijan Pal, koji je bio na čelu sudačke ekipe. Muški A: 1. Nedelišće, 2. Pretetinec, 3. Macinec. Muški B: 1. Nedelišće, 2. Slakovec, 3. Dunjkovec. Žene A: 1. Pušćine, 2. Gornji Hrašćan, 3. Pretetinec. Žene B: 1. Nedelišće, 2. Slakovec. Ženska mladež: 1. Nedelišće, 2. Gornji Hrašćan. Muška mladež: 1. Trnovec, 2. Dunjkovec, 3. Gornji Hrašćan. Ženski pomladak: 1. Slakovec, 2. Gornji Hrašćan, 3. Pretetinec. Muški pomladak: 1. Pušćine, 2. Pretetinec I, 3. Trnovec. Natjecao se i DVD Črečan, no ovaj put bez postolja, dok su iz DVD-a Macinec silno željeli da napomenemo kako im je ova bronca u A kategoriji povijesni prvi pehar! Želja ispunjena.